https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7054191_mayra-synnefa-ston-eiriniko-metaxy-rosias-kai-iaponias-sto-proskinio-pali-oi
———-
Η Ρωσία έχει αναπτύξει παράκτια αμυντικά συστήματα πυραύλων κοντά σε νησιά του Ειρηνικού που επίσης διεκδικεί η Ιαπωνία, μια κίνηση που αποσκοπεί να υπογραμμίσει τη σταθερή στάση της Μόσχας στη διαμάχη.
Τα πυραυλικά συστήματα Bastion μεταφέρθηκαν στο Matua, ένα έρημο ηφαιστειακό νησί στη μέση της αλυσίδας των νησιών που αποκαλούνται Κουρίλες νήσοι. Η Ιαπωνία διεκδικεί τέσσερα από τα νοτιότερα νησιά.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε ένα βίντεο την Πέμπτη, που δείχνει τεράστια πυραυλοφόρα να κινούνται στην ξηρά από αμφίβια σκάφη προσγείωσης και να οδηγούν κατά μήκος της ακτής του ηφαιστειογενούς νησιού, για να λάβουν θέσεις βολής ως μέρος ασκήσεων. Το υπουργείο είπε, ότι η ανάπτυξη περιελάμβανε τη δημιουργία χώρων διαβίωσης για το προσωπικό, υπόστεγα για τα οχήματα και άλλες υποδομές.
Το Bastion είναι ικανό να χτυπήσει θαλάσσιους στόχους σε εμβέλεια έως και 500 km (270 ναυτικά μίλια).
Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει στόχο να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα νησιά Κουρίλ, τα οποία κατελήφθησαν από τη Σοβιετική Ένωση τις τελευταίες ημέρες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
Το 2016, τοποθέτησε τα παράκτια αμυντικά πυραυλικά συστήματα Bal και Bastion σε δύο από τα τέσσερα νοτιότερα νησιά Κουρίλ. Τα επόμενα χρόνια, έστειλε εκεί κορυφαία πυραυλικά συστήματα αεράμυνας και δημιούργησε μια αεροπορική βάση στο νησί Iturup, όπου αναπτύχθηκαν μαχητικά αεροσκάφη.
Η Ιαπωνία διεκδικεί εδαφικά δικαιώματα στα τέσσερα νοτιότερα νησιά της αλυσίδας των Κουρίλων και τα αποκαλεί Βόρεια Εδάφη. Η διαμάχη εμπόδισε τις χώρες να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης που τερματίζει επίσημα τις εχθροπραξίες τους.
Το ωοειδούς σχήματος, μήκους 11 χιλιομέτρων νησί Matua φιλοξένησε μια ιαπωνική στρατιωτική βάση κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Μετά τη σοβιετική κατάληψη των Νήσων Κουρίλ , η Matua ήταν το σπίτι μιας σοβιετικής στρατιωτικής βάσης, η οποία έκλεισε εν μέσω ελλείψεων χρηματοδότησης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει κυριαρχικό δικαίωμα να αναπτύσσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις όπου κρίνει απαραίτητο στο έδαφός της. Πρόσθεσε, ότι η Ρωσία εκτιμά τις σχέσεις με την Ιαπωνία και παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες για διαπραγμάτευση επίλυσης.
«Διατηρούμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε έναν συνολικό διάλογο με τους Ιάπωνες εταίρους μας, προκειμένου να βρούμε τρόπους διευθέτησης», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
«Τα πληρώματα πυραύλων του Στόλου του Ειρηνικού θα παρακολουθούν όλο το εικοσιτετράωρο σε αυτό το απομακρυσμένο νησί στο κεντρικό τμήμα της κορυφογραμμής του Κουρίλ για τον έλεγχο της παρακείμενης υδάτινης περιοχής και των στενών ζωνών», ανέφερε σε δήλωση η Ρωσική Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια.
Το κινητό παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bastion, είναι οπλισμένο με τον υπερηχητικό αυτοκινούμενο αντιπλοϊκό πύραυλο Onyx. Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει πλοία επιφανείας όλων των τύπων.
Σύμφωνα με το Interfax, ο ρωσικός στρατός έχει προαναγγείλει σχέδια για την κατασκευή ενός αεροδρομίου για ελαφρά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη και ένα σημείο βάσης για πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο Matua.
Η εδαφική διαμάχη και η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της νησιωτικής αλυσίδας από τη Ρωσία, έχει εμποδίσει τη Μόσχα και το Τόκιο να υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία που θα τερμάτιζε επίσημα τις εχθροπραξίες τους εν καιρώ πολέμου.
Η Ρωσία και η Ιαπωνία, δεν έχουν επιλύσει την εδαφική διαμάχη για τα νησιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945, η Σοβιετική Ένωση συμφώνησε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο, βάσει συμφωνίας με τους δυτικούς συμμάχους της και σε αντάλλαγμα έλαβε ορισμένα ιαπωνικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Κουρίλ.
Μετά τον πόλεμο, ωστόσο, η Ιαπωνία απέρριψε την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης στα νησιά. Λόγω της διαμάχης, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης και τεχνικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο. Καθώς και οι δύο πλευρές διεκδικούν τα εδάφη, το ζήτημα της κυριαρχίας των Κουρίλων παραμένει αβέβαιο.
Το Τόκιο διαμαρτύρεται τακτικά για επισκέψεις Ρώσων αξιωματούχων στα νησιά.
Οι ρωσικές αρχές, φοβούνται την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στα νησιά εάν επιστραφούν στην Ιαπωνία, δημιουργώντας άμεση στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία.
—————-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
————–