Σε δίλλημα οι ΗΠΑ καθώς η πώληση των ιπτάμενων τάνκερ θα έχει συνέπειες για τους εταίρους και τους συμμάχους της-Το Ιράν απειλεί με πυρηνική έκρηξη στις εγκαταστάσεις Dimona του Ισραήλ
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7059178_apokalypsi-israil-horis-ta-kc-46-tankers-adynatei-na-htypisei-iran
—————–
Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρά την υποστήριξη μιας στρατιωτικής επιλογής κατά του Ιράν, απέρριψε το αίτημα του Ισραηλινού Στρατού να επισπεύσει την παράδοση δύο αεροπλάνων ανεφοδιασμού KC-46 που παρήγγειλε το Ισραήλ.
Τον περασμένο Μάρτιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση έως και οκτώ τάνκερ αεροσκαφών C-46. Τον Οκτώβριο, ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF) ζήτησαν να παραδοθούν δύο από τα αεροπλάνα αμέσως και άλλα δύο να παραδοθούν εντός δύο έως τριών ετών.
Τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού είναι απαραίτητα για ένα ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, λόγω της απόστασης μεταξύ των δύο χωρών.
Τα αεροπλάνα ανεφοδιασμού Boeing KC-46 είναι ικανά να μείνουν στον αέρα για 12 ώρες και να ανεφοδιάζουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη με 1.200 γαλόνια καυσίμου ανά λεπτό. Μπορούν να φτάσουν σε εμβέλεια άνω των 11.830 χιλιομέτρων και μπορούν να ανεφοδιάσουν με καύσιμα πάνω από 64 τύπους αεροσκαφών.
Το Πενταπόσταγμα έγραψε ότι ο νέος διοικητής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) Υποστράτηγος Tomer Bar, δήλωσε ότι αν χρειαστεί, το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει αύριο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν έφτασε στο Ισραήλ στις 21 Δεκεμβρίου για να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και κάλεσε για μια «κοινή στρατηγική» κατά του Ιράν, ανέφερε το Al Jazeera.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι «είναι κρίσιμο να καταλήξουμε μαζί και να οικοδομήσουμε μια κοινή στρατηγική, μια κοινή άποψη και να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός που να διασφαλίζει θεμελιωδώς τα συμφέροντα και των δύο χωρών».
Αυτό ήταν ως απάντηση στις ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του, στο πλαίσιο του Ιράν που πλησιάζει πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Παρόλο που δεν έχει γίνει καμία άμεση αναφορά για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν και την καθυστέρηση της πώλησης του δεξαμενόπλοιου KC-46 στις συνομιλίες, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι οι ΗΠΑ πορεύτηκαν προσεκτικά, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη κρίση που κατακλύζει την ευρύτερη περιοχή και έχει συνέπειες για τους εταίρους και τους συμμάχους της.
Το Ισραήλ είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να επισπεύσουν την άφιξη του αεροσκάφους KC-46, προφανώς ως προετοιμασία για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο τζετ δεν θα φτάσει μέχρι το 2024. Η συμφωνία για αυτά τα τάνκερ υπογράφηκε το 2020.
Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για την επίσπευση της πώλησης συνεχίζονται.