Θα κυριαρχεί σε Αιγαίο και Μεσόγειο η «σάρισα» της ελληνικής ΠΑ
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7063618_afieroma-pentapostagma-sta-rafale-giati-i-ellada-apokta
——————
Συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος. (Διαβάστε εδώ το Μέρος Α)
Από τις 20 Ιανουαρίου, η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα έχει τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες, στη βάση της Τανάγρας επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών. Τα κτίρια και τα υπόστεγα της Μοίρας «Γεράκι» ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των Rafale. Από τα συνεργεία, μέχρι τα σέλτερ όπου θα φυλάσσονται τα Rafale όταν θα βρίσκονται στο έδαφος.
Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα αλλά και σε όλη την Πολεμική Αεροπορία επικρατεί ενθουσιασμός. Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με όπλα που θα δώσουν πλεονέκτημα στους Ικάρους, τα Rafale είναι πόλος έλξης για τους Top Gun Έλληνες πιλότους και φόβητρο για τους αντιπάλους.
Οι Γάλλοι κατασκευαστές το έχουν βαφτίσει Rafale και η ονομασία του στα ελληνικά μεταφράζεται σε «ριπή ανέμου», ένας χαρακτηρισμός, που ταιριάζει πλήρως με την καταιγιστική δράση του στους αιθέρες και στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Οι ειδικοί, το πρώτο που αναλύουν όταν αναφέρονται σε ένα μαχητικό αεροσκάφος, είναι η επονομαζόμενη «Γενιά ( Gen)» στην οποία ανήκει ως μαχητικό αεροπλάνο. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που ανήκει στη γενιά που ορίζουμε «4.5η Γενιάς» για τα μαχητικά αεροσκάφη, το μαχητικό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα Mirage 2000 στις τελευταίες τους εκδόσεις.
Με την ελληνική ΠΑ να διαθέτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης πριν αλλά και μετά τη μεταπολίτευση, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια αποτελεί παράδοση η παρουσία έστω και περιορισμένου αριθμού μαχητικών γαλλικής προέλευσης στον συνολικό στόλο της ελληνικής ΠΑ, μια παράδοση που έχει και συγκεκριμένα επιχειρησιακά οφέλη.
Λίγο ή πολύ οι τύποι των αμερικανικής προέλευσης μαχητικών είναι όμοιοι σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι η παρουσία γαλλικών μαχητικών, αρχικά με τα Mirage F1, στη συνέχεια με την απόκτηση των πιο εξελιγμένων 3ης και 4ης Γενιάς εκδόσεων των μαχητικών Mirage 2000, έχει εκτιμηθεί πως δίνει ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο.
Αυτό συμβαίνει αφού το εκάστοτε γαλλικό μαχητικό είναι ένα αεροσκάφος που δεν «γνωρίζει» η άλλη πλευρά. Η μεγάλη αλλαγή στη σύσταση της ελληνικής ΠΑ είχε έρθει με την πρώτη, χαρακτηρισθείσα τότε, «Αγορά του Αιώνα», στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90 προμήθεια 40 μαχητικών Μ2000. Για πρώτη φορά τότε η Ελλάδα είχε αποκτήσει γαλλικά μαχητικά 3ης Γενιάς μαζί με τα πρώτα της 40 αμερικανικά F-16.
Οι δημιουργοί του Rafale, ισχυρίζονται πως το μαχητικό τους αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς stealth κάτι που αποδίδεται σήμερα στα αμερικανικά μαχητικά F-35 και F-22 από τα οποία μόνο το πρώτο εξάγεται εκτός ΗΠΑ ( όλο και πιο πιθανή η απόκτησή του από την Ελλάδα), έχει πολλά στοιχεία που το καθιστούν δύσκολο στον εντοπισμό όπως εξωτερικά υλικά κατασκευής, ειδικό σχεδιασμό της εισαγωγής του αέρα για τους κινητήρες κ.α.
Εκεί πάντως όπου δίνεται έμφαση από την κατασκευάστρια εταιρία και χώρα όταν περιγράφεται το δημιούργημα αυτό της γαλλικής αεροπορικής τεχνολογίας, είναι «στα ηλεκτρονικά συστήματα και τα όπλα», για τα οποία οι Γάλλοι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7063618_afieroma-pentapostagma-sta-rafale-giati-i-ellada-apokta
—————-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
————–