Και ποιο το μέλλον της Τουρκίας στη χώρα;
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7063970_giati-o-poytin-apesyre-toys-stratiotes-toy-rosikoy-nato-apo-kazakstan-kai-poio
——–
Οι διαδηλώσεις στο Καζακστάν που ξέσπασαν μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων στις αρχές Ιανουαρίου συνεχίστηκαν παρά την παραίτηση της κυβέρνησης του Καζακστάν και την ανάκληση της αύξησης των τιμών, καθώς ακολούθησε σύγκρουση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν για βοήθεια για την ενεργοποίηση του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).
Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέπτυξε ειρηνευτική δύναμη στη χώρα κατόπιν αιτήματος του ομολόγου του. Άλλα μέλη του CSTO, αποτελούμενα από την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες τανκς, 200 στρατιωτικά αεροσκάφη και 2.500 στρατιώτες στη χώρα.
«Θεωρούμε τα πρόσφατα γεγονότα σth φίλη χώρα toy Καζακστάν, ως μια προσπάθεια εμπνευσμένη από το εξωτερικό, με σκοπό να υπονομεύσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του κράτους », ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του CSTO ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους στη χώρα και ότι θα αποσυρθούν σταδιακά από την Πέμπτη και μετά.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία της Μόσχας θα εγκατασταθεί μόνο προσωρινά στο Καζακστάν, το οποίο έπεσε θύμα «παγκόσμιας τρομοκρατίας».
Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει καμία επανάσταση στην περιοχή
Το Καζακστάν, το οποίο υπέγραψε τη συνθήκη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στις 6 Ιανουαρίου, ενέκρινε έναν νόμο στο όνομα της διατήρησης του δικού του πολιτισμού σύμφωνα με τον οποίο θα γινόταν αφαίρεση σε όλες τις ρωσικές πινακίδες. Μένει να δούμε αν η Ρωσία έκανε μια μυστική ιμπεριαλιστική συμφωνία με το Καζακστάν σε αντάλλαγμα την παροχή βοήθειάς της, καθώς η ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα αποκαλύψει σίγουρα τα αληθινά κίνητρα του Πούτιν που μέχρι τώρα παρέμεναν καλά κρυμμένα».
Με δεδομένο ότι ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, πρέπει να δούμε ποιός ωφελήθηκε και ποιός ζημιώθηκε από την ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν
Ενώ ο Ερντογάν πίστευε ότι θα αποκόμιζε οφέλη καθώς η χώρα του διείσδυε ολοένα και περισσότερο στο Καζακστάν, τώρα βρίσκεται πλέον βρίσκεται σε θέση άμυνας αφού είναι αναγκασμένος να προστατεύσει όσα κέρδισε τα τελευταία χρόνια και αυτό τελικά μπορεί να μην λειτουργήσει.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, το Καζακστάν διατηρούσε πάντα άριστες σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο και με την Κίνα», εξήγησε ο Dubowy.
Επιπλέον, «Η προσφυγή στον CSTO σημαίνει αποδοχή της παρέμβασης της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και την επιρροή της».
Μένει πλέον να δούμε αν η Ρωσική στρατιωτική επέμβαση και αποχώρηση στη συνέχεια από το Καζακστάν θα "εξαργυρωθούν" με περιθωριοποίηση της Τουρκίας και με την παροχή διευρυμένων δικαιωμάτων των Ρώσων που κατοικούν στη χώρα, με προοπτική να εξελιχθούν αν απαιτηθεί μελλοντικά, στα πρότυπα του Ντομπάς της Ουκρανίας
Τέλος Κίνα και ΗΠΑ έχουν επίσης αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο Καζακστάν , όπου για την μεν πρώτη αποτελεί χώρα μέσω της οποίας διέρχεται η βόρεια διαδρομή του "δρόμου του μεταξιού" που οδηγεί από το Πεκίνο στις Βρυξέλλες, για τις δεύτερες είναι η χώρα που φράσσει αυτή την οδό.