Γιατί το "Shal ket!" ("Γέρο φύγε") έχει γίνει ένα από τα κύρια συνθήματα-Τι συζήτησαν για την κατάσταση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7061448_4-oroys-ethese-i-rosia-gia-na-boithisei-sto-kazakstan-giati-einai-gia-tin-mosha
—————
Με την κατάσταση στο Καζακστάν εν μέσω πυρών και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, καταγγελιών για συντονισμό από την αντιπολίτευση μέσω Ουκρανίας και για εμπλοκή μαφιόζων για την καταστολή, έρχονται και οι πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις για το…ζουμί.
Μετά το αίτημα του Προέδρου Τοκάγιεφ για βοήθεια από το εξωτερικό, υποστηρίχθηκε ότι η Ρωσία έθεσε ορισμένους όρους για να βοηθήσει το Καζακστάν. Αυτές οι προϋποθέσεις περιελάμβαναν την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας, την αποκατάσταση της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, την παροχή στρατιωτικών βάσεων στη Ρωσία και την αυτονομία για τις ρωσικές μειονότητες.
Από την πλευρά του ο Δρ Dmitri Vitalyevich Trenin, διευθυντής του Carnegie Moscow Center, ενός γνωστού think tank και περιφερειακής θυγατρικής του Carnegie Endowment for International Peace έδωσε την δική του εκτίμηση: Το Καζακστάν είναι ένα ακόμη τεστ, μετά την Λευκορωσία περί της ικανότητας της Ρωσίας να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επίσημων συμμάχων της χωρίς να αποξενώσει τους πληθυσμούς τους. Ως 1η κοινή δράση της CSTO από την ίδρυσή της το 1999, αποτελεί σημαντική δοκιμασία για το μπλοκ.
Το ξέσπασμα της αστάθειας προκαλεί σημαντική ανησυχία στους δύο ισχυρούς γείτονες του Καζακστάν: Ρωσία και Κίνα. Η χώρα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου της στην Κίνα και αποτελεί βασικό στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας.
Η καταστολή των επικριτικών φωνών στο Καζακστάν αποτελεί εδώ και καιρό τον κανόνα. Οποιαδήποτε προσωπικότητα φιλοδοξούσε να αντιταχθεί στην κυβέρνηση είτε καταπιέστηκε, είτε παραγκωνίστηκε. Έτσι, παρόλο που οι διαδηλώσεις αυτές ήταν ασυνήθιστα μεγάλες – ορισμένες συγκέντρωσαν πάνω από 10.000 άτομα, αριθμός μεγάλος για το Καζακστάν – δεν έχουν αναδειχθεί ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας.
Για το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας του Καζακστάν η εξουσία βρισκόταν στα χέρια του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Αυτό άλλαξε το 2019, όταν ο Ναζαρμπάγεφ, 81 ετών πλέον, έκανε στην άκρη και έχρισε διάδοχό του τον επί μακρόν σύμμαχό του Τοκάγεφ. Με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας που εποπτεύει τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ο Ναζαρμπάγεφ συνέχισε να διατηρεί σημαντική επιρροή στη χώρα. Ο Τοκάγεφ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναλαμβάνει από τον Ναζαρμπάγεφ τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Μεγάλο μέρος της οργής που εκδηλώθηκε στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες δεν στρεφόταν κατά του Τοκάγεφ, αλλά κατά του Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως ο απόλυτος κυβερνήτης της χώρας. Το σύνθημα "Shal ket!" ("Γέρο φύγε") έχει γίνει ένα από τα κύρια συνθήματα.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
—————-
#ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
#ΡΩΣΙΑ