Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει στην πρώτη συνεδρίαση για το 2022 της Βουλής της Αλβανίας, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7062777_episkepsi-me-noima-erntogan-stin-albania-kai-parohi-stirixis
———
Σύμφωνα με πηγές του Euronews Albania, ο Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Τίρανα την επόμενη εβδομάδα, έχει προσκληθεί να δώσει ομιλία στο κοινοβούλιο της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν, ιδρύοντας ένα Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας τον Ιανουάριο του 2021.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τούρκου κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, η Τουρκία έχει επενδύσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αλβανία και περισσότερες από 600 εταιρείες της λειτουργούν στη χώρα.
Ο Ράμα έχει επίσης βοηθήσει στην καταδίωξη του Ερντογάν κατά του εξόριστου Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και των οπαδών του. Αυτές οι υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται περισσότερα από 100 άτομα, περιγράφηκαν από τους εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών ως «εξωεδαφικές απαγωγές», «βίαιη επιστροφή» και «αναγκαστικές εξαφανίσεις».
Ο Ερντογάν εστιάζει στη βαλκανική διπλωματία ενώ η Τουρκία υποφέρει
Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες που χρησιμοποιούν φιλανθρωπία και ανθρωπιστική βοήθεια για να επεκτείνουν την επιρροή της σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι στο εσωτερικό υποφέρουν από φτώχεια, έλλειψη θέσεων εργασίας, αυξανόμενο πληθωρισμό και ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε άρθρο της Daily Sabah, μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η Τουρκία παρείχε βοήθεια σε περισσότερους από 14 διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται για την άμβλυνση των ζημιών της πανδημίας. Επιπλέον, έχει παράσχει βοήθεια σε διάφορες μορφές σε περισσότερες από 131 χώρες, από τη Σενεγάλη έως τη Νορβηγία και το Μαυροβούνιο, την Ισπανία και την Κίνα.
Η βοήθεια που παρεχόταν ήταν ποικίλη και περιελάμβανε αναπνευστήρες, εξοπλισμό ΜΑΠ, κιτ διάγνωσης για τον COVID, χρήματα, ακόμη και πλήρως κατασκευασμένα και λειτουργικά νοσοκομεία.
Όμως δε σταμάτησε εκεί. Η Τουρκία έχει επίσης κάνει εμβόλια σε περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Δυτικών Βαλκανίων και αρκετών αφρικανικών κρατών. Η χώρα αναπτύσσει τώρα το εμβόλιο της, το Turkovac, το οποίο πιθανότατα θα προωθηθεί σε όσους δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα δυτικά εμβόλια.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, «η Τουρκία είχε ανεβάσει το προφίλ της ως γενναιόδωρο έθνος μέσω των ανθρωπιστικών προσπαθειών της τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
Εκτός από τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες, η Τουρκία έχει εργαστεί σκληρά για να τοποθετηθεί ως κορυφαίος εμπορικός εταίρος στην περιοχή.
Τόσο στενή είναι η σχέση μεταξύ Άγκυρας και Τιράνων που ορισμένοι αναφέρουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως Σουλτάνο και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ως Πασά, μια αναφορά που παραπέμπει στις ημέρες που η Αλβανία ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ποιο είναι όμως το κόστος;
Σε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2020 της Γαλλίδας ευρωβουλευτή Julie Lechanteux ειπώθηκε ότι η Τουρκία «εκμεταλλεύτηκε την κρίση του COVID-19 για να εμφανιστεί πιο αποτελεσματική και ενωμένη απέναντι στις χώρες των Βαλκανίων με μια διπλωματία ιατρικής βοήθειας που αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας της τα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή».
Συνέχισε λέγοντας ότι η επιχείρηση φαίνεται να είναι μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής που «συγκρούεται ανοιχτά με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα». Η ερώτηση ολοκληρώθηκε με το ερώτημα, «δεδομένου ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι επίσημα υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, ποια είναι η θέση της Επιτροπής σχετικά με την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια;».
Η απάντηση του επικεφαλής της διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi ήταν σύντομη και σημείωσε ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας είναι σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Μετά τη μακρά και πιθανόν παρατεταμένη παραμονή των Δυτικών Βαλκανίων στην αίθουσα αναμονής της διεύρυνσης, η Τουρκία είναι μία από τις πολλές χώρες που έχουν προχωρήσει για να ενισχύσουν την επιρροή…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7062777_episkepsi-me-noima-erntogan-stin-albania-kai-parohi-stirixis
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Τουρκία
#Αλβανία
#Ερντογάν
————–
-Videos animations, maps, used:
1) Rassemblement National – https://www.youtube.com/watch?v=JbYn2OEH1Ms
2) TRT World – https://www.youtube.com/watch?v=0KqRDCuH0V0
3) TRT World – https://www.youtube.com/watch?v=mub5ujL7pc0
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]