Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Κίεβο για την απάντηση στο "σχέδιο Μακρόν" την στιγμή που η Γαλλία "τσοντάρει" χρήμα στην Ουκρανία -Έκανε λόγο για νέους μηχανισμούς ασφαλείας, οι οποίοι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7068408_o-makron-nikaei-sto-nima-ton-erntogan-gia-mesolabitis-eno-rosika-polemika-ploia
————
διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής Ruslan Bortnik δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να γίνει μεσολαβητής στη σύγκρουση στο Ντονμπάς μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Κι αν γίνει ο Μακρόν δεν θα γίνει κάποιος άλλος που ορέγεται…
Ο Μακρόν βρίσκεται στο Κίεβο σήμερα Τρίτη για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την προηγούμενη ημέρα.
Ο Γάλλος ηγέτης "προφανώς βρήκε κάτι που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη Μόσχα και οι προτάσεις του Παρισιού για ειρηνική διευθέτηση, οι οποίες μπορεί να χρεωθούν ως σχέδιο του Μακρόν, φαίνονται πιο ελπιδοφόρες για τη Ρωσία", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στο TASS. "Τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα γίνει δεκτό το σχέδιο στο Κίεβο και αν η Γαλλία θα μπορέσει να πείσει την Ουκρανία να βαδίσει σε αυτόν τον δρόμο".
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε ακόμη να σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Μπόρτνικ.
Ανησυχίες σχετικά με τις υποτιθέμενες προετοιμασίες της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία έχουν ανακοινωθεί όλο και περισσότερο στη Δύση και στο Κίεβο το τελευταίο διάστημα.
Στο μεταξύ η δρομολόγηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά για την υπέρβαση της κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
"Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά των συνομιλιών και η διέξοδος από την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Πρόκειται για ένα στρατηγικό ζήτημα", δήλωσε ο Le Maire.
Ο Μακρόν έφτασε στη Μόσχα τη Δευτέρα για συνάντηση με τον Πούτιν. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι πλέον πιο σημαντικός από ποτέ. Είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω του διαλόγου. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες.
Σε μια είδηση "επι του πιεστηρίου" η Γαλλία έχει διαθέσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας μας .Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο.
Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ρωσικά πολεμικά πλοία περνούσαν το ένα μετά το άλλο από τα Δαρδανέλια
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε διπλωματικό πεδίο τα πολεμικά πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με την ονομασία «Μινσκ» με πλαϊνό αριθμό 127, «Καλίνινγκραντ» με πλαϊνό αριθμό 102 και «Κορόλεφ» με αριθμό σκάφους 130, πέρασαν το ένα μετά το άλλο από τα Δαρδανέλια και κατέπλευσαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Για το θέμα αναφέρθηκε και το το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνοντας λόγο για "μια ρωσική ναυτική δύναμη κρούσης που κατευθύνεται από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις κι άρχισε να διέρχεται από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων".