Ειδική ανάλυση- Τι αφορά η Στρατηγική πυξίδα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ;
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7077404_synedriasi-stathmos-stin-ee-gia-tin-dimioyrgia-eyrostratoy-arhikis
————
Σύμφωνα με το κανάλι Opentv σήμερα , "πρόκειται να πραγματοποιηθεί από κοινού συνεδρίαση των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ των κρατών μελών της ΕΕ, προκειμενου να τεθούν οι βάσεις της δημιουργίας του Ευρωστρατού, δύναμης 5000 στρατιωτών , μέχρι το 2025.
Σύμφωνα πάντα με το τηλεοπτικό κανάλι open, η συνεδρίαση θα συζητήσει την Στρατηγική πυξίδα της Ευρώπης, η οποία αποτελεί τον οδηγό δράσης για την στρατιωτική αυτονόμηση της ΕΕ.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω συνεδρίασης αναμένεται να επικυρωθούν στη Σύνοδο κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου και στην οποία θα παρευρίσκεται μαζί με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ , Μπάϊντεν.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνιστά τεκτονική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή ιστορία, γεγονός που ωθεί τις χώρες της ΕΕ να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλειά τους σε Εθνικό και συλλογικό επίπεδο, έχοντας δίπλα τους μια πυρηνική αναθεωρητική δύναμη, όπως είναι η Ρωσία.
Τη χώρα μας στην αυριανή συνεδρίαση θα εκπροσωπήσουν ο ΥΠΕΞ Δένδιας και ο ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουλος".
Διαπιστώσεις- Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο, Σε 4 άξονες! Η "Στρατηγική πυξίδα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ" και η θέση της Ελλάδας, είχαμε προβεί σε εκτενή ανάλυση των όσων πρόκειται να απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ αναφορικά με την ασφάλεια των κρατών τους.
Τι αφορά η Στρατηγική πυξίδα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ;
Η εν λόγω πρόταση-εισήγηση έχει προετοιμαστεί για περισσότερο από ένα χρόνο σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η οποία ξεκινά με ανάλυση των κινδύνων και των απειλών καθενός από αυτά, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία στρατηγική που θα τα περιλαμβάνει όλα.
Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν ένα όραμα που δεν είναι πολύ προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα όσον αφορά το νόημα και το εύρος του. Σε ορισμένες περιπτώσεις λέγεται ότι στόχος τους είναι να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή από τη Ρωσία.
Σε άλλες περιπτώσεις, επισημαίνεται μόνο η σημασία της δημιουργίας μονάδας ταχείας επέμβασης ενάντια σε επιθέσεις τρίτων 5.000 στρατιωτών, που ονομάζεται «έμβρυο του ευρωπαϊκού στρατού».
Ωστόσο, αν και δημιουργηθεί μια αρθρωτή δύναμη επέμβασης που δεν θα είναι αποτελεσματική μέχρι το 2025, σίγουρα δεν στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές απειλές, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων θα ήταν δυσανάλογος και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα απαιτούσε μια αναμέτρηση με τη Ρωσία.
Ο στόχος της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να δημιουργήσει μια ενίσχυση του συνόλου μέτρων που συνθέτουν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ενσωματώνοντας όλα τα εργαλεία από τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, τον Οργανισμό Άμυνας, τις Επιχειρήσεις Διαχείρισης Κρίσεων , προκειμένου να του δοθεί ενότητα και συνοχή για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παρόντων και μελλοντικών κινδύνων και απειλών.
Μεταξύ των ενισχύσεων, πρέπει να επισημάνουμε τη δημιουργία πολιτικών αποστολών, αποτελούμενων από 200 στρατιώτες, σε σημεία κινδύνου που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε λιγότερο από 30 ημέρες.
Προκειμένου να αποφευχθεί η παράλυση αυτού του έργου, η βάση του βρίσκεται στο άρθρο 44 της ΣΕΕ, το οποίο λέει «Το Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει σε μια ομάδα κρατών μελών που επιθυμούν να εκτελέσουν μια αποστολή και που έχουν τις ικανότητες να το κάνουν».
Ωστόσο, οι στόχοι του θα αφορούν τόσο για την εδαφική άμυνα που ορίζεται στο άρθρο 42.7 όσο και για τη βελτίωση της ανάπτυξης άλλων αποστολών, τόσο πολιτικών όσο και στρατιωτικών. Στόχος είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός όλων των μέσων της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με τον καθορισμό κοινών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.
Οι 4 βασικοί άξονες της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας
Ολόκληρο το έγγραφο που παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος ξεκινά με την ανάλυση των τεσσάρων βασικών αξόνων της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως ενεργώ, προστατεύω, επενδύω και συντροφεύω (είμαι εταίρος)
Σε σχέση με τον πρώτο άξονα, αυτός της δράσης αναφέρεται στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με ικανότητα να ανταποκρίνεται σε κάθε είδους κατάσταση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορεί να ενεργεί γρήγορα και σθεναρά, εάν είναι δυνατόν με εταίρους και αν δεν είναι δυνατόν μεμονωμένα, τη στιγμή που ξεσπά μια νέα κρίση, όποτε απαιτείται δράση.
Για το σκοπό αυτό, θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πολιτικών και στρατιωτικών αποστολών της Κοινής Πολιτικής…
Η θέση της Ελλάδας:
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7077404_synedriasi-stathmos-stin-ee-gia-tin-dimioyrgia-eyrostratoy-arhikis
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΕυρωπαϊκήΈνωση
#Ευρωστρατός
#Ελλάδα
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]