Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί αφορμή για επανεξέταση του ζητήματος επιστροφής από την Τουρκία των S-400 στη Ρωσία;
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7073548_ti-tha-ginei-me-toys-s-400-tis-toyrkias-ti-perimenei-o
———-
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια σοβαρή κλήση αφύπνισης για την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη σημασία της επιβεβαίωσης της ισχυρής της θέσης στη διατλαντική συμμαχία.
Αν υπάρχει κάτι που η θλιβερή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δείξει τόσο εμφανώς στις τουρκικές αρχές, είναι ότι η ένταξη της Τουρκίας στη διατλαντική συμμαχία υπήρξε σημαντικό στοιχείο της προστασίας της από πιθανή ρωσική επιθετικότητα και ότι η συνεχής προσέγγιση με τη Ρωσία δεν είναι βιώσιμη ούτε επιθυμητή επιλογή".
Τα παραπάνω αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου-ανάλυσης της η διακεκριμένη Δρ. Dursun-Özkanca του Πανεπιστημίου του Austin του Τέξας , η οποία κατέχει την έδρα Διεθνών Σπουδών και είναι καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Elizabethtown College των ΗΠΑ.
Η εν λόγω επιστήμων εργάζεται έχει στην παρούσα φάση ως αντικείμενο μελέτης την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις για τη διατλαντική συμμαχία, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αναλύσεις της αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Όπως υποστήριξε στο βιβλίο της , Σχέσεις Τουρκίας-Δύσης, "η πολιτική της ενδοσυμμαχικής αντίθεσης, οι βαθιά ριζωμένοι δεσμοί συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας και Δύσης δεν μπορούν ποτέ να αντικατασταθούν από τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.
Η πολιτική τόσο της συμμετοχής στη διατλαντική συμμαχία όσο και της προσέγγισης με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν μπορεί να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Αργά ή γρήγορα , η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μια θεμελιώδη επιλογή".
Η εν λόγω επιστήμων συνεχίζοντας στο άρθρο-ανάλυσή της αναφέρει τα εξής:
Η συμφωνία της Τουρκίας για τους S-400
"Η Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει θέσει σε κίνδυνο τους δεσμούς συμμαχίας της με το ΝΑΤΟ με τη συμφωνία αφοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 που υπέγραψε με τη Ρωσία το 2017.
Η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει επιφέρει σημαντικό κόστος για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου ενός σοβαρού χτυπήματος στον αυτόχθονα αμυντικό της τομέα, και συνέβαλε στην αύξηση των ανησυχιών για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως δυτικού συμμάχου.
Με την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά S-400 από τη Ρωσία, η Τουρκία ανεστάλη από την Κοινοπραξία F-35 Joint Strike Fighter Consortium. Με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος S-400, η Τουρκία απομακρύνθηκε από την Κοινοπραξία.
Μετά τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), η Τουρκία δεν ήταν επιλέξιμη να αγοράσει τα 100 F-35 που είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της. Μια τέτοια συνεχιζόμενη τροχιά θα ωθούσε ενδεχομένως την Τουρκία περαιτέρω στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Κλήση αφύπνισης
Η κατάσταση στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια σοβαρή κλήση αφύπνισης για την Τουρκία να αναγνωρίσει τη σημασία της επιβεβαίωσης της ισχυρής της θέσης στη διατλαντική συμμαχία.
Η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις ήδη ο ένας με τον άλλον σε κανένα περιφερειακό θέμα που να έχει σημασία για αυτές, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία και την Ουκρανία.
Η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία έδειξε στον κόσμο ότι παρά τα επιχειρήματα για τον «εγκεφαλικό θάνατο» της, η διατλαντική συμμαχία είναι πολύ ζωντανή.
Η Τουρκία ξύπνησε επίσης από τον μεγάλο υπνάκο της για να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια επιθετική και ρεβιζιονιστική δύναμη στην άμεση γειτονιά της, την οποία δεν μπορεί να εμπιστευτεί.
Η Τουρκία ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ασκούσε επί μακρόν κριτική στη μεταχείριση των Τατάρων της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Τουρκία, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Αντανακλώντας την ηχηρή υποστήριξη προς την Ουκρανία και τις προθέσεις της να ενισχύσει τη διατλαντική αλληλεγγύη ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας, δεσμεύτηκε πρόσφατα να συνεχίσει να τηρεί τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.
Αυτή η στιγμή μπορεί να αποδειχθεί η κατάλληλη για την Τουρκία για να ανακαλέσει τους S-400, να σπάσει την εξάρτηση που δημιουργήθηκε από την αγορά και τη λειτουργία των S-400 και να επιβεβαιώσει σθεναρά τη θέση της στη δυτική συμμαχία.
Είναι καιρός η Τουρκία να θάψει τους S-400 βαθιά υπόγεια, να αναζωπυρώσει τις…
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7073548_ti-tha-ginei-me-toys-s-400-tis-toyrkias-ti-perimenei-o
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Τουρκία
#Ρωσία
#ΝΑΤΟ
————–
-Videos animations, maps, used:
1) Evropski pokret u Srbiji – https://www.youtube.com/watch?v=a53OGvQYwrs
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]