Η δύση αυτοεξευτελίζεται για να πειστεί η ισλαμική Τουρκία
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/energeia/7083628_israilinoi-eidikoi-o-agogos-east-med-den-tha-ginei-pote-doro-ton
———-
Ένα ισραηλινό σχέδιο για την κατασκευή ενός αγωγού στην Ανατολική Μεσόγειο που θα μετέφερε φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, φαίνεται να παραπαίει, αναφέρει ισραηλινή εφημερίδα.
Με μια σειρά ζητημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης, καθώς και την απώλεια υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο αγωγός EastMed, δεν φαίνεται τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο.
“Ωστόσο, δεν πρόκειται για τεράστια απώλεια και ορισμένες θετικές πτυχές ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ έχουν υλοποιηθεί χάρη στο έργο”, αναφέρει Ισραηλινός ειδικός.
Ωστόσο, ο Simon Henderson, διευθυντής του Προγράμματος Bernstein για τον Κόλπο και την Ενεργειακή Πολιτική στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής (WINEP), δήλωσε στο JNS ότι “υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σχετικά με τον αγωγό, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν το γεγονός ότι αυτός θα κατασκευάζονταν σε μεγάλο βάθος, δεν υπάρχει «αρκετό φυσικό αέριο» και υπάρχουν «ζητήματα κυριαρχίας» που εμπλέκονται με ορισμένες χώρες να διεκδικούν ανταγωνιστικές αξιώσεις στις ίδιες περιοχές μέσω των οποίων θα διέτρεχε ο αγωγός”.
"Η Τουρκία δεν είναι μέρος του σχεδίου του EastMed, αλλά δεδομένου ότι ανακήρυξε μονομερώς αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που επικαλύπτει τη διαδρομή του αγωγού και έχει μια υπάρχουσα διαμάχη για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, προκαλεί «πάρα πολλούς πονοκέφαλους», σύμφωνα με τον Χέντερσον.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι" δεν ήταν σίγουρος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποστηρίξει ποτέ πραγματικά τον αγωγό, αν και «θέλουν να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου».
Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το non-paper περιέγραψε το έργο ως «πρωταρχική πηγή έντασης» και κάτι που «αποσταθεροποιούσε» την περιοχή βάζοντας την Τουρκία και τις περιφερειακές χώρες σε διαμάχη.
Ο Elai Rettig, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ramat Gan, ο οποίος ειδικεύεται στην ενεργειακή γεωπολιτική, είπε στο JNS ότι ο αγωγός «δεν είχε οικονομική βιωσιμότητα τη στιγμή που οι ΗΠΑ έκαναν την ανακοίνωση».
Ο Rettig είπε ότι ο αγωγός είναι πιθανό να μην γίνει ποτέ.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ, σημείωσε, ήταν ένας τρόπος για τον Amos Hochstein, τον ανώτερο σύμβουλο του State Department για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, να «ταρακουνήσει τα πράγματα».
Σύμφωνα με τον Rettig, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα «βραβείο» για την Τουρκία, «ως μέρος της προσπάθειας να αναθερμανθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και ίσως να κατευνάσει την Άγκυρα και να την κάνει να επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της και να σταματήσει να την εμποδίζει με πολεμικά πλοία».
Ο ίδιος συμφώνησε, γράφοντας σε ανάλυση του Ιανουαρίου για το περιοδικό WINEP ότι «αν και το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αναμφίβολα απογοητευμένες για την αποχώρηση των ΗΠΑ και της ΕΕ. από το έργο αυτό, θα συνεχίσουν τις επαφές τους σε όλους τους τομείς της διπλωματικής επαφής τους».
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
—————-
#EASTMED
#ΤΟΥΡΚΙΑ
#ΙΣΡΑΗΛ