Οι πρώτες αναφορές από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων αναφέρουν λεπτομερώς τη βία κατά αμάχων
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7081006_tha-mathoyme-pote-ti-egine-me-tin-sfagi-sti-mpoysa-ta-gegonota-tis
————
Πρόσφατες εικόνες από την πόλη Μπούσα λίγο έξω από το Κίεβο, που καταγράφηκαν καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούσαν έδαφος μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές και πτώματα με ρούχα πολιτών σκορπισμένα στους δρόμους.
Αυτές οι εικόνες κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από μέλη του διεθνούς τύπου που επισκέφθηκαν την πόλη τις τελευταίες ημέρες.
Οι πρώτες αναφορές από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων αναφέρουν λεπτομερώς τη βία κατά αμάχων. Εν τω μεταξύ, οι συνεντεύξεις με κατοίκους της περιοχής κατηγόρησαν τα ρωσικά στρατεύματα ότι διεξήγαγαν συνοπτικές εκτελέσεις άοπλων ανδρών για υποψίες ότι πολέμησαν για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ντονμπάς το 2014 ή ακόμα και «απλά επειδή είχαν τατουάζ στο εθνικό έμβλημα της Ουκρανίας».
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αντέκρουσαν αυτούς τους ισχυρισμούς. Στις 3 Απριλίου το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μια δήλωση, η οποία αργότερα αναδημοσιεύτηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η οποία ισχυριζόταν κατηγορηματικά ότι «οι φωτογραφίες και το βίντεο από τη Μπούσα είναι μια άλλη φάρσα, μια σκηνοθετημένη παραγωγή και πρόκληση από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα», χρησιμοποιώντας τη ρωσική ορθογραφία για την ουκρανική πρωτεύουσα.
Υπό τον τίτλο «Γεγονότα», το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε στην ανάρτησή του στο Telegram ότι «ούτε ένας ντόπιος κάτοικος δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια» προτού αναφερθεί στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από Ρώσους στρατιώτες. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι ντόπιοι ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που οι ρωσικές δυνάμεις κατείχαν την πόλη.
Στις 4 Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε αυτά τα σημεία, δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας είχε αποκαλύψει «σημάδια πλαστών βίντεο και άλλες πλαστογραφίες». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η ημερολογιακή αλληλουχία των γεγονότων δεν μαρτυρεί υπέρ αυτών των ισχυρισμών».
Λίγο αργότερα, ομοσπονδιακοί ανακριτές στη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα καταστέλλουν τους ανθρώπους που διέδιδαν πληροφορίες που ισχυρίζονταν ότι Ρώσοι στρατιώτες ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία αμάχων στη Μπούσα.
Ωστόσο, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ανοιχτού κώδικα που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί περίτεχνων πλαστών και σκηνοθετημένων παραγωγών, καθώς και να αμφισβητούν το προφανές χρονοδιάγραμμα των γεγονότων όπως απεικονίζεται από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.
Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης
Όπως αναφέρει ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat, η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε στη δήλωσή του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούσα στις 30 Μαρτίου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα λεγόμενα «αποδεικτικά εγκλήματα» στην Μπούσα δεν προέκυψαν παρά την τέταρτη ημέρα» αφότου οι δυνάμεις τους είχαν προφανώς φύγει, που θα ήταν στις 3 Απριλίου, «όταν η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και εκπρόσωποι των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης έφτασαν στην πόλη». Η ρωσική δήλωση αναφέρει επίσης ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από τον δήμαρχο της Μπούσα, Ανατόλι Φεντορούκ, το οποίο ισχυριζόταν ότι η Μπούσα είχε απελευθερωθεί στις 31 Μαρτίου 2022.
Άλλες δηλώσεις, αναφορές και αποδεικτικά στοιχεία ανοιχτού κώδικα, ωστόσο, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με αυτό το χρονοδιάγραμμα και την πλήρη ακρίβεια του ισχυρισμού του Φεντορούκ στις 31 Μαρτίου.
Για παράδειγμα, το ρωσικό μέσο TV Zvezda ισχυρίστηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το πρωί της 1ης Απριλίου ότι: «Αερομεταφερόμενες μονάδες, σε συνεργασία με τους Πεζοναύτες, ανέστειλαν επιτυχώς τις ενέργειες των εχθρικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση Γκοστόμελ – Μπούσα – Λάκες για πέντε μέρες. Ως αποτέλεσμα, οι πεζοναύτες μπόρεσαν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του εδάφους από τον ποταμό Ιρπίν προς το Κίεβο, συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων. Ο διοικητής μιας από τις μονάδες Πεζοναυτών Alexey Shabulin σημείωσε ότι επί του παρόντος οι Ρώσοι Πεζοναύτες διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και αναγνώρισης και καθαρίζουν οικισμούς με περαιτέρω καθήκον να αποκτήσουν ερείσματα σε αυτούς».
Το πρωί της 1ης Απριλίου, εν τω μεταξύ, ένα βίντεο…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7081006_tha-mathoyme-pote-ti-egine-me-tin-sfagi-sti-mpoysa-ta-gegonota-tis
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Μπούσα
#Ρωσία
#Ουκρανία
————–
-Videos animations, maps, used:
1) Truth And Trust Online – https://www.youtube.com/watch?v=lHNfha2TcJ4
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]