«Αν η Ελλάδα είχε κινηθεί όπως οι άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες από το 1990 και είχε ασφαλίσει τους μετανάστες από την πρώτη στιγμή, θα μιλάγαμε για άλλο ασφαλιστικό σύστημα. Έχει συντελεστεί ένα έγκλημα σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος» αναφέρει αρχικά ο Απόστολος Καψάλης και συμπληρώνει: «Και τώρα θυμηθήκαμε την αδήλωτη εργασία και τα οφέλη που μπορεί να έχει μετανάστευση στην Ελλάδα ακριβώς για να ικανοποιήσουμε ή να παραστήσουμε ότι ικανοποιούμε τις ανάγκες των εργοδοτών. Αυτές που προκάλεσαν την τροπολογία Καιρίδη είναι οι αφόρητες πιέσεις των εργοδοτών σε όλους τους κλάδους (κατασκευές, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός/επισιτισμός, αγροτικός τομέας)».
«Το 2024 θα είναι καταστροφικό έτος για την ελληνική απασχόληση κυρίως λόγω των ελλείψεων σε εργατικά χέρια, όχι μόνο με τους αλλοδαπούς εργάτες που βρίσκονται στη χώρα μας. Από το 2019 και μετά εξακριβώνεται ότι η Ελλάδα υποφέρει από υπομετανάστευση, δηλαδή τη χώρα μας την εγκαταλείπουν και Έλληνες και μετανάστες μόνιμα εγκατεστημένοι. Από το 2011 έχουμε διαρροή περίπου 650.000 ανθρώπων» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον πυρήνα της ΝΔ η τροπολογία Καιρίδη, ο κ. Καψάλης σχολιάζει: «Αν δεν υπήρχε ο Σαμαράς αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Παίζεται ένα θέατρο "ο καλός και ο κακός μπάτσος". Δημιουργήθηκε η ανάγκη να ακουστεί και η εθνική αφήγηση προκειμένου να περάσει αυτή η τροπολογία χωρίς να προκαλέσει τη βάση του κόμματος και του ακραία συντηρητικού ακροατηρίου και ψηφοφόρων. Αν δεν ήταν ο Σαμαράς -που ήταν ο καλύτερος-, κάποιος θα έπρεπε να είναι να ακουστούν τα εθνικά επιχειρήματα».
Ωστόσο, όπως θυμίζει ο Απόστολος Καψάλης και η κυβέρνηση Σαμαρά, παρά την ακροδεξιά ρητορική, είχε αναγκαστεί να νομιμοποιήσει μετανάστες το 2014, και μάλιστα με μια πιο προοδευτική, επί της ουσίας της, ρύθμιση, χωρίς να συνδέει την άδεια διαμονής με τον εργοδότη. «Το 2014 έκανε κρυφή νομιμοποίηση γιατί οι εργαζόμενοι μετανάστες που είχαν χάσει τις άδειες διαμονής λόγω της κρίσης έτρεχαν σε δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις από το κράτος και για να μη συνεχιστεί αυτό, ο Σαμαράς πρόσφερε τη δυνατότητα να παραιτηθούν από τα δικόγραφα και να μην δικαιωθούν στα δικαστήρια και τους έδωσε άδεια διαμονής».