Το τρέχον σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης ιδρύθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των εθνών. Ακολουθεί μια επισκόπηση των βασικών ιδρυμάτων και συμφωνιών που συνθέτουν αυτό το σύστημα:
Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ): Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε το 1945 και είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκεντρώνει σχεδόν 200 χώρες για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας. Οι πρωταρχικοί στόχοι του ΟΗΕ είναι:
Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας
Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφιση από καταστροφές
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1944 και είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας και της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι κύριοι στόχοι του είναι:
Προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας
Ανταλλαγή νομισμάτων και διαχείριση συναλλαγματικών ισοτιμιών
Παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών
Παγκόσμια Τράπεζα (IBRD): Επίσης ιδρύθηκε το 1944, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που παρέχει χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες μείωσης της φτώχειας. Οι κύριοι στόχοι του είναι:
Προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωση της φτώχειας
Παροχή χρηματοδότησης για έργα υποδομής, όπως δρόμοι, γέφυρες και σχολεία
Υποστήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας
Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT): Η GATT, που υπογράφηκε το 1947, είναι μια συνθήκη που αποσκοπούσε στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου μειώνοντας τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των χωρών. Αντικαταστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 1995.
Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ): Ο ΠΟΕ ιδρύθηκε το 1995 και είναι ένας διεθνής οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου με τη ρύθμιση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου και την επίλυση εμπορικών διαφορών. Οι κύριοι στόχοι του είναι:
Προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και του θεμιτού ανταγωνισμού
Επίλυση εμπορικών διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και διαιτησίας
Παροχή τεχνικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη βελτίωση της εμπορικής τους ικανότητας
Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ): Το ICJ ιδρύθηκε το 1945 και είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Επιλύει διαφορές μεταξύ των κρατών μέσω διαιτησίας και εκδίκασης.
** Σύστημα Bretton Woods**: Το σύστημα Bretton Woods, που ιδρύθηκε το 1944, ήταν ένα σύνολο διεθνών νομισματικών συμφωνιών που στόχευαν στην προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το σύστημα βασίστηκε σε ένα σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπου τα νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό.
Συμβάσεις της Γενεύης: Οι Συμβάσεις της Γενεύης που υπογράφηκαν το 1949 είναι ένα σύνολο διεθνών συνθηκών που στοχεύουν στην προστασία των θυμάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου, των αμάχων και εκείνων που πλήττονται από συγκρούσεις.
▶ Πηγή: Talk Radio
https://talkradio989.gr
___________________________
➜ Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Twitter στο https://twitter.com/twsMZcYw21xxM2L
➡ Ακολουθήστε μας στα Facebook στο https://www.facebook.com/Μια-σταλιά-ιστορία-και-επικαιρότητα-348869346202180
___________________________
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο παρακάτω link
🎬 Subscribe : https://tinyurl.com/r9r92ktn