Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία του να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά, χαρακτηρίζοντας και τα δύο κρίσιμα για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.Ερωτηθείς αν θα απέκλειε τη χρήση στρατιωτικής ή οικονομικής βίας για να καταλάβει το αυτόνομο Δενέζικο έδαφος ή το κανάλι, απάντησε: Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από αυτά τα δύο.
Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που δεν είναι ήπειρος και βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι μια αυτόνομη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας. Η Γροιλανδία καλύπτει μια έκταση περίπου 2,166 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Γροιλανδία πιστεύεται ότι έχει σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του νησιού. Το δυναμικό για την εξόρυξη ουρανίου αποτέλεσε θέμα μεγάλης συζήτησης λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και της πολωτικής φύσης του ουρανίου ως ενεργειακού πόρου. Η έρευνες για κοιτάσματα Χρυσού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αρκετές τοποθεσίες να αξιολογούνται για τις δυνατότητές τους. Η Γροιλανδία εκτιμάται ότι έχει σημαντικά κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων, ιδιαίτερα στις περιοχές Nuuk και Νότια Γροιλανδία. Επίσης φιλοξενεί μεγάλα κοιτάσματα ψευδαργύρου-μόλυβδου, όπως εκείνα στις περιοχές Paarnu και Kangerlussuaq. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται ευρέως στον γαλβανισμό άλλων μετάλλων και σε διάφορα κράματα. Παράλληλα η Γροιλανδία έχει κοιτάσματα άνθρακα και αποθέματα πετρελαίου, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω ρυθμιστικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες για διαμάντια στα βορειοανατολικά τμήματα της Γροιλανδίας.
Πριν αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει "τσακωθεί" με το Μεξικό, τον Παναμά, την Ονδούρα. Με χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Δομινικανή Δημοκρατία κλπ "δεν έχει λόγο να τσακωθεί" και φυσικά στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν χώρες όπως η Κούβα, η Νικαράγουα και η Αϊτή που δεν έχουν και καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ
Η Γεωπολιτική θεωρεία "Τρεις πόλοι με πολλά κέντρα" Η θεωρία αυτή ευθυγραμμίζεται με τις συζητήσεις σχετικά με την εξελισσόμενη φύση της παγκόσμιας δυναμικής ισχύος, που συχνά απεικονίζεται με όρους μετάβασης από έναν μονοπολικό κόσμο (που κυριαρχείται από μια υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου) σε έναν κόσμο πολυπολικό ή και ένα περιφερειακό γεωπολιτικό τοπίο. Εως και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία υπήρχε σημαντική αρθρογραφία για ένα σενάριο με τρεις σημαντικούς παγκόσμιους παίκτες, ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση + Ρωσία
που θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, καθένας από τους οποίους ασκεί διαφορετικούς τύπους επιρροής – στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική.
▶ Πηγή: Παραπολιτικά (Εκπομπή Ο Εξαρχείων)
https://www.parapolitikaradio.gr/
___________________________
➜ Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Twitter στο https://twitter.com/twsMZcYw21xxM2L
➡ Ακολουθήστε μας στα Facebook στο https://www.facebook.com/Μια-σταλιά-ιστορία-και-επικαιρότητα-348869346202180
___________________________
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο παρακάτω link
🎬 Subscribe : https://tinyurl.com/r9r92ktn