Κατά τη διάρκεια αυτών των θητειών, η Ελλάδα συμμετείχε σε συζητήσεις και αποφάσεις σχετικά με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, συμβάλλοντας στις προσπάθειες του Συμβουλίου σε διάφορα παγκόσμια ζητήματα. Τα μη μόνιμα μέλη εκλέγονται για διετή θητεία και μπορούν να υπηρετήσουν πολλαπλές θητείες κατά τη διάρκεια των ετών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι ένα από τα έξι κύρια όργανα του ΟΗΕ, υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 μέλη, με πέντε μόνιμα μέλη (P5) και 10 μη μόνιμα μέλη. Τα μόνιμα μέλη είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την πρωταρχική ευθύνη τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της καταστολής επιθετικών πράξεων. Παράλληλα το Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, εμπάργκο όπλων και άλλα μέτρα για την επιβολή των αποφάσεών του.
Το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το όργανο που εξουσιοδοτεί τις ειρηνευτικές αποστολές ώστε να διατηρήσουν ή να αποκαταστήσουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ενώ παράλληλα ασχολείται με ανθρωπιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, τους εκτοπισμένους και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάθε κράτος μέλος του συμβουλίου ασφαλείας έχει μία ψήφο, ενώ τα μόνιμα μέλη έχουν δικαίωμα βέτο. Το βέτο μπορεί να ασκηθεί από οποιοδήποτε από τα πέντε μόνιμα μέλη για να εμποδίσει μια απόφαση. Για να διεξαχθεί ψηφοφορία πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον εννέα μέλη. Η αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βλέπουμε μια μορφή «αποδυνάμωσης» τα τελευταία χρόνια.
Το δικαίωμα αρνησικυρίας που κατέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα. Εάν κάποιο από τα μόνιμα μέλη ασκήσει βέτο σε ένα ψήφισμα, μπορεί να αποτρέψει την δράση του ΟΗΕ ακόμη και όταν υπάρχει υποστήριξη της πλειοψηφίας. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές σε συγκρούσεις όπου τα συμφέροντα των μόνιμων μελών διίστανται, όπως στη Συρία και την Ουκρανία.
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αλλά και η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, έχουν περιπλέξει την κατάσταση εντός του Συμβουλίου και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εντάσεις αυτές μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα του συμβουλίου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κρίσεις.
Η Ελλάδα γενικά ψηφίζει την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA), αλλά δεν είναι και μπετόν αυτό. Η Χώρα μας μερικές φορές έχει λάβει θέσεις που αποκλίνουν από την πολιτική των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τα αρχεία ψηφοφορίας του ΟΗΕ, η Ελλάδα κατά καιρούς ψήφισε κατά ή απείχε από ψηφίσματα που υποστήριζαν οι ΗΠΑ, ειδικά όταν αυτά τα ψηφίσματα θεωρούνται ότι προωθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε βάρος των ελληνικών εθνικών ανησυχιών ή των πολιτικών της ΕΕ
▶ Πηγή: Talk Radio 989
https://talkradio989.gr/
___________________________
➜ Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Twitter στο https://twitter.com/twsMZcYw21xxM2L
➡ Ακολουθήστε μας στα Facebook στο https://www.facebook.com/Μια-σταλιά-ιστορία-και-επικαιρότητα-348869346202180
___________________________
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο παρακάτω link
🎬 Subscribe : https://tinyurl.com/r9r92ktn