https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/6978799_geopolitiki-bomba-ta-iae-pairnoyn-ta-f-35
———————————————————————————————————————–
Μία σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα πριν λίγες ώρες. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ επιτρέπει την πώληση F-35 στα ΗΑΕ, παρέχοντας σημαντική στρατιωτική αναβάθμιση στη χώρα του Κόλπου.
Τα ΗΑΕ πρόκειται να γίνουν η πρώτη αραβική χώρα που θα αποκτήσει F-35. Πρόκειται για μία γεωπολιτική κίνηση-ματ κατά της Τουρκίας. Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα μέσω ΜΚΟ, πίεζε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, για να μην περάσει το ψήφισμα υπέρ των ΗΑΕ.
Όμως ο γερουσιαστής Μενέντεζ, για άλλη μία φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στις ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών Yousef Al Otaiba ευχαρίστησαν τη Γερουσία:
”Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτιμούν βαθιά την στάση όλων των γερουσιαστών στις σημερινές ψηφοφορίες”, δήλωσε ο κ. Al Otaiba.
Η πώληση των 50 F-35 θα κοστίσει 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα ΗΑΕ. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ υποστήριξε αυτή την συμφωνία, με αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή στις ΗΠΑ Ρον Ντέρμερ, να πιέζει τους Γερουσιαστές για θετική ψήφο υπέρ των ΗΑΕ
”Το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πώληση αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”, δήλωσε ο κ. Ντέρμερ στο MSNBC.
Γιατί όμως έχουμε παρέμβαση της Άγκυρας το προηγούμενο διάστημα;
Στις (10/11) ανακοινώθηκε εκ μέρους της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι εγκρίθηκε η πώληση 50 πολεμικών αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως επίσης και άλλου σημαντικού σε ποιότητα και ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού έναντι του ποσού των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν των 50 αεροσκαφών τύπου F-35, στη σύμβαση μεταξύ ΗΠΑ-ΗΑΕ προβλέπεται και η πώληση 18 μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9B με τα συνοδευτικά τους πυρομαχικά, ως επίσης και πρόσθετου οπλισμού συνολικής αξίας 10 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας και ”έξυπνες βόμβες”.
Αυτή η εξέλιξη ”θορύβησε” την Τουρκία όπως φαίνεται. Μέχρι τώρα το Ισραήλ έβαζε βέτο στην πώληση των F-35 και άλλου σύγχρονου εξοπλισμού στον Αραβικό κόσμο, και έδωσε την έγκρισή του μόνον μετά την προώθηση – με πρωτοβουλία Τραμπ – της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών, κάτι που επιβεβαιώθηκε με ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων και το άνοιγμα πρεσβειών στις δυο χώρες.
Η επιχείρηση εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με σημαντικές αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, η βελτίωση των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία αλλά και η συνεργασία με την Αίγυπτο, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο περιφερειακής ασφάλειας το οποίο φαίνεται να έχει απέναντι του όχι μόνο το Ιράν αλλά και την Τουρκία.
——————————————————————————————————————–