https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7032804_i-agora-kai-deyteroy-systimatos-s-400-apo-tin-toyrkia-den-tha-allaxei-rizika-tis
——-
Όπως έγραψε το Πενταπόσταγμα, μέσα στο 2021 θα υπογραφεί η δεύτερη σύμβαση για την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, αλλά τι σημαίνει για την Τουρκία, μια δεύτερη αγορά του Ρωσικού συστήματος αεράμυνας και πραγματικά μπορεί να αλλάξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Άγκυρες;
«Η πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει το δεύτερο σύνταγμα S-400, εξηγείται από την επιθυμία να δείξει την ανεξαρτησία της, στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πολυ-διανυσματική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντενισέντσεφ.
Να υπενθυμίσουμε ότι , ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε τα σχέδια της Τουρκίας, να αγοράσει ένα δεύτερο σύνταγμα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.
«Με τη δήλωσή του, ο Ερντογάν, επιδεικνύει πολιτικό πείσμα: όχι μόνο δεν σταματά τη συνεργασία για τους S-400, όπως του ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά και την ενισχύει», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά του δεύτερου συντάγματος S-400, επηρεάστηκαν από έναν συνδυασμό παραγόντων. Πρώτον, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει την πολυδιάστατη φύση της Τουρκίας και να επικεντρωθεί, σε περισσότερους από έναν εταίρους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, η Τουρκία έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να εργαστεί με νέες στρατιωτικές τεχνολογίες.
Επιπλέον, εκτός από το θέμα της τεχνολογίας και την επιθυμία να δείξει ανεξαρτησία, ο παράγοντας της τιμής έπαιξε επίσης ρόλο. Η αγορά του S-400 είναι φθηνότερη για τον τουρκικό προϋπολογισμό, από ότι, θα κοστίσει παρόμοια συνεργασία με τους Αμερικανούς.
«Ωστόσο, δύο συντάγματα S-400, δεν είναι τόσα πολλά για μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η αγορά ενός δεύτερου συντάγματος, θα αλλάξει ριζικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Άγκυρας. Οχι. Είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα», δηλώνει ο Ντενισέτσεφ.
Όμως από την πλευρά των ΗΠΑ, εξακολουθούν να πιέζουν την Άγκυρα καθώς τον Ιούλιο, υπήρξε δήλωση της υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, που ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά όπλα.
Πέρα από όλα τα παραπάνω η Τουρκία , ίσως επιδιώκει επίσης μέσω αυτής της αγοράς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τη Ρωσία, αφού τμήμα των S-400 ενδέχεται να κατασκευάζεται στην Τουρκία. “Και εδώ υπάρχει έντονος συμβολισμός”. Από την πλευρά της η Μόσχα, είναι ήδη ένα βήμα μπροστά, αφού ήδη σχεδιάζει τους S-500 που θα ονομάζονται “Προμηθέας” και ενδέχεται να είναι έτοιμοι στο τέλος του 2021.