https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/oplika-systimata/7035272_apantisi-elladas-se-toyrkia-erhontai-nea-uav-made-greece
————-
Η ιστορία επιτυχίας της Ομάδας Αεροδυναμικού Σχεδιασμού Αεροχημάτων του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών από το 2012 της κρίσης έως τη συμφωνία με την ΕΑΒ για το UAV που θα παράγει η εταιρεία, πραγματικά είναι εντυπωσιακή και δίνει «ελπίδα» για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών στη χώρα.
Με φόντο την κρίση της πανδημίας και με τη χώρα να επιχειρεί να κάνει restart στην οικονομία και την κοινωνία, μια νέα εξόχως σημαντική συνεργασία ξεκίνησε για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 27 Αυγούστου με την υπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή ενός Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η ομάδα του ΑΠΘ και η συμφωνία με την ΕΑΒ
Ο πρύτανης καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, που συμμετείχε στην εκδήλωση του ΥΠΟΙΚ, εξήρε τη συνεισφορά της Ομάδας Αεροδυναμικού Σχεδιασμού Αεροχημάτων του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στην εξωστρέφεια και πρωτοπορία του Αριστοτελείου στις καινοτόμες τεχνολογίες, στην ανάκτηση επιστημονικού κεφαλαίου από το εξωτερικό (brain gain), αλλά και στην προώθηση των συνεργιών με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την ερευνητική κοινότητα. Στην κοινοπραξία με την ΕΑΒ συμμετέχουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η ομάδα του ΑΠΘ θα συνεισφέρει στη συνεργασία με την ΕΑΒ στον αεροδυναμικό σχεδιασμό, στις στατικές και πτητικές δοκιμές του μη-επανδρωμένου αεροχήματος, καθώς και στον προγραμματισμό των διαδικασιών, ώστε από το πρωτότυπο μη-επανδρωμένο αερόχημα να υλοποιηθεί το προϊόν, σε μία γραμμή παραγωγής εγκατεστημένης εξ ολοκλήρου στην ΕΑΒ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις πλημμύρισαν τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο δημοσιεύματα εθνικής υπερηφάνειας για ένα ακόμη μεγάλο βήμα της Ελλάδας, έχοντας ως στόχο να επενδύσει στο επιστημονικό της δυναμικό, για να πρωτοπορήσει σε έναν κατεξοχήν ανταγωνιστικό τομέα, αναπτύσσοντας κορυφαίες νέες τεχνολογίες.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και συντονιστής της Ομάδας, καθηγητής Κυριάκος Υάκινθος μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την εντυπωσιακή διαδρομή της από το 2012 έως σήμερα και τις προκλήσεις που θέτουν οι νέες συνεργασίες και προγράμματα στα οποία συμμετέχει.
«Δημιουργώντας σε περίοδο κρίσης»
Όταν το 2012 μία ομάδα καθηγητών και νέων ερευνητών του ΑΠΘ ξεκινούσε να αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες στα μη-επανδρωμένα αεροχήματα σταθερής πτέρυγας (UAVs), το βέβαιο είναι πως τα δημοσιονομικά και συνεπαγόμενα της οικονομικής κρίσης κοινωνικά προβλήματα μονοπωλούσαν την ελληνική επικαιρότητα και δύσκολα κανείς θα αναγνώριζε πως η αφοσίωση στην έρευνα, το πείσμα και η εργατικότητα λίγων ανθρώπων θα εξελισσόταν σε μία εμβληματική εθνική προσπάθεια.
Στο άκρως ανταγωνιστικό πλαίσιο ανοικτών προσκλήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, για χρηματοδότηση της εφαρμοσμένης έρευνας, η Ομάδα ήρθε από την αρχή σε επαφή με ιδιωτικές εταιρείες και κατέθεσε προτάσεις συνεργατικών έργων με παραδοτέα, ολοκληρωμένα συστήματα μη-επανδρωμένων αεροχημάτων σταθερής πτέρυγας.
Έτσι, στο ερευνητικό πρόγραμμα HCUAV, η Ομάδα κατάφερε το 2015 να αναπτύξει και να απογειώσει το πρώτο της μη-επανδρωμένο αερόχημα, με κωδικό RX-1. Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θυμάται πως η επιτυχία ήλθε με «πολλή δουλειά, επιμονή και κυρίως όραμα» και μέσα από συνεργασία με το ΔΠΘ (ρομποτική όραση συστήματος), την τρικαλινή εταιρεία Spacesonic (κατασκευή του αεροχήματος), την εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη MLS (συστήματα GPS του αεροχήματος) και την Intracom Defense (σταθμός εδάφους και τηλεπικοινωνίες του αεροχήματος). «Το αποτέλεσμα για τα ελληνικά δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν θεαματικό», εξήγησε ο κ. Υάκινθος, περιγράφοντας πώς το αερόχημα σταθερής πτέρυγας, βάρους 180kg, αυτονομίας 11 ωρών, με εκπέτασμα 6.4m και 100% ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, έκανε τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του, «όταν όλοι…
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/oplika-systimata/7035272_apantisi-elladas-se-toyrkia-erhontai-nea-uav-made-greece
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΑμυντικήΒιομηχανία
#Ελλάδα
#Drone
————–
-Videos animations, maps, used:
1) GR TIMES – https://www.youtube.com/watch?v=eYPCMn1ngkM
2) School of Mechanical Engineering – NTUA – https://www.youtube.com/watch?v=EKnewezrPpY
3) AristotleUniv – https://www.youtube.com/watch?v=Cn-mMThoXnY
4) TV100 Thessaloniki – https://www.youtube.com/watch?v=SCI8rVl6uzw