https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypriako/7040654_amyntiki-symfonia-elladas-gallias-giati-den-mpike-sfina-i-kypros
————-
Η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση της Τουρκίας στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας σχετίζεται κυρίως με την ανάσχεση της γαλλικής παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική της Κύπρου να ενταχθεί στο πλαίσιο συγκρότησης συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η γαλλική TOTAL έχει συμφέροντα έρευνας και εξόρυξης στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κύπρου. Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι σήμερα ο πόλεμος με την Ελλάδα, αλλά η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία έχει ανακοινώσει τη διενέργεια ερευνητικής δραστηριότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για το Κυπριακό επανέρχονται στο παρασκήνιο, δυσμενή σενάρια για το Κυπριακό. Το πρόταγμα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η διπλωματική αξιοποίηση της αναδυόμενης ισχύος της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι απλά η προβολή της συμφωνίας Γαλλίας-Ελλάδας.
Η Ελλάδα προχώρησε σε ένα στρατηγικό άλμα για να εξισορροπήσει τα ισοζύγια δυνάμεων με την Τουρκία στη θάλασσα και στον αέρα, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην επεκτατική πολιτική του Νεο-οθωμανισμού και της Γαλάζιας Πατρίδας. Οι νέες αγορές από τη Γαλλία φτάνουν τα 5 δις ευρώ! Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει για το 2021 μόνο το ένα τρίτο (περίπου 33,2% – €104.283.844) του συνολικού ποσού των 320 περίπου εκ. ευρώ που προσφέρει ο φορολογούμενος πολίτης για την αμυντική του θωράκιση. Σημειώνουμε, δε, ότι το 2020, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν χειρότερη η κατάσταση, αφού δαπανήθηκαν €43.566.390 μόνο.
Η αγορά από την Ελλάδα των 24 γαλλικών Ραφάλ, 3 φρεγατών «Belh@rra», καθώς και 3 κορβετών, με δικαίωμα συν μία, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον ισχύος στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου και ευρύτερα.
Η Κύπρος, η οποία στη θάλασσα είναι 11 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στην ξηρά διαθέτει μόνο υποτυπώδεις ναυτικές δυνάμεις. Και καθόλου αεροπορική δύναμη. Η αισιόδοξη νότα μέσω της αγοράς των νέων γαλλικών Exocet, καθώς και ραντάρ, για την κάλυψη της ΑΟΖ, δεν συνιστά πανάκεια.
Αυτές οι γεωπολιτικές αλλαγές φαίνεται ότι αγγίζουν μερικώς τη Λευκωσία και ότι επιβάλλεται μία στρατηγική αναθεώρηση των σχέσεών της με την Ελλάδα και τη Γαλλία. Εγείρεται, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Εφόσον θα υπέγραφαν μια τέτοια συμφωνία η Ελλάδα και η Γαλλία, γιατί δεν μπήκε σφήνα η Κύπρος;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypriako/7040654_amyntiki-symfonia-elladas-gallias-giati-den-mpike-sfina-i-kypros
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΕΛΛΑΔΑ
#ΚΥΠΡΟΣ
#ΓΑΛΛΙΑ
————–