https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7040440_eyrostratos-oneiro-apatilo-i-pragmatikotita-ta-tria-kathoristika-skalopatia
———–
Τον τελευταίο καιρό, ιδίως με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε από το Αφγανιστάν η αποχώρηση των στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και των κρατών του ΝΑΤΟ και μετά με τη σύσταση του AUKUS, χωρίς η Ουάσιγκτον να διαβουλευθεί με τις Βρυξέλλες, είχαν ως αποτέλεσμα μια αναζωπύρωση του θέματος δημιουργίας του Ευρωστρατού από την ΕΕ
Ο Muhammed Çağrı Bilir, τουρκικής καταγωγής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς της Αγγλίας, αξιολόγησε το ζήτημα του "Ευρωστρατού", το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών εδώ και πολύ καιρό.
Ένα σημαντικό μέρος της ανάλυσης του Μπίλιρ με τίτλο «Ο ευρωπαϊκός στρατός μεταξύ ονείρων και πραγματικότητας» παρατίθεται στη συνέχεια ως εξής:
"Για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, φαίνεται ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι τα κράτη μέλη να προσεγγίσουν το ζήτημα με απόλυτη συναίνεση. Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (CSSP), η οποία μπορεί να περιγραφεί ως η θεσμική ραχοκοκαλιά της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, είναι μια πλατφόρμα όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με την αρχή της ομοφωνίας, όπως διατυπώθηκε σαφώς στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στην οποία οριστικοποιήθηκε.
Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός του θεσμικού οργάνου γίνονται εντελώς με πρωτοβουλία των κρατών μελών όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, σε αντίθεση με άλλους τομείς. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μεταβίβαση κυριαρχίας από τα κράτη μέλη.
Ωστόσο η δημιουργία του Ευρωστρατού μπορεί να υλοποιηθεί ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη ο οποίος είναι εύκολα πραγματοποιήσιμος αλλά και εκτελέσιμος, ο οποίος συνοψίζεται στα ακόλουθα:
1. Δημιουργία κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και κοινών οπλικών συστημάτων για τις χώρες της ΕΕ.
Το πρώτο βήμα έχει γίνει μέσω της PESCO, η οποία προχωράει με καλούς ρυθμούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο εξοπλισμός των κρατών μελών της ΕΕ με του αυτού τύπου και δυνατοτήτων προηγμένων οπλικών συστημάτων, καθώς και η απεξάρτηση των κρατών της ΕΕ από την αγορά οπλικών συστημάτων από άλλα κράτη. Παράλληλα η ενιαία αμυντική βιομηχανία θα παράγει προϊόντα λίαν ανταγωνιστικά με εκείνα των ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας. Συνεπώς η ισχύς εν τη ενώσει
2. Η θεσμοθέτηση από την ΕΕ για συνεισφορά παγίως δυνάμεων και μέσων από κάθε χώρα μέλος της.
Το εν λόγω στρατιωτικό δυναμικό και μέσα θα είναι ο ταμιευτήρας δυνάμεων που θα αντλεί η ΕΕ για διάφορες αποστολές ασφάλειας και άμυνας της. Η στρατιωτική αυτή δύναμη θα διαθέτει χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες θα τελούν κάτω από ένα διακλαδικό επιτελείο και θα παίρνει εντολές μόνο από την ΕΕ.
Μιλάμε λοιπόν για μια συγκεκριμένη στρατιωτική δύναμη, αποκομμένη από τα κράτη προέλευσης της επιχειρησιακά και θεσμικά, η οποία θα λειτουργεί υπό την ΕΕ και όχι υπό την αίρεση ή απόφαση των κρατών της.
3. Η συνεργασία και η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των οπλικών μέσων των κρατών της ΕΕ, μέσω πολλών κοινών ασκήσεων της παραπάνω δύναμης.
Εκτίμησή μας είναι ότι το προσεχές έτος θα δημιουργηθεί ο Ευρωστρατός, αρχικά ως συμπληρωματικός Ευρωπαϊκός βραχίονας , μαζί με το ΝΑΤΟ, με υπαιτιότητα πρωτίστως της Γαλλίας και τη βοήθεια της Γερμανίας-Ισπανίας-Ιταλίας.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
#ΕΕ