https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7041875_efialtes-blepoyn-oi-toyrkoi-me-tin-ellinogalliki-symfonia-o
———–
Είναι πάντα χρήσιμο αλλά και απαραίτητο στις Διεθνείς σχέσεις, όταν υπογράφεται μια σημαντική συμφωνία, όπως η Στρατηγική Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, να γίνεται αποτίμηση όχι μόνο της επίδρασης που αυτή έχει στις δύο χώρες, αλλά και σε τρίτες χώρες και το κυριότερο πως την εκλαμβάνουν αναφορικά με τα συμφέροντα τους.
Για τον παραπάνω σκοπό παρατίθεται άρθρο τουρκικού ΜΜΕ με τίτλο "Ο Μητσοτάκης έχοντας μαζί του τη Γαλλία στοχοποιεί την Τουρκία", κυριότερα στοιχεία του οποίου είναι τα εξής:
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης υποστήριξε ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης στην πρωτεύουσά τους την Αθήνα, η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό τους. Υπενθυμίζοντας τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε με τη Γαλλία πριν από περίπου δύο μήνες, ο Μητσοτάκης είπε ότι το Παρίσι δεσμεύτηκε να βοηθήσει σε περίπτωση επίθεσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης "πήρε πίσω του τη Γαλλία" και έκανε αλαζονικές απειλές προς την Τουρκία. Υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία, η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη, θα σταθεί δίπλα στην Αθήνα σε περίπτωση επίθεσης στη χώρα του, ο Μητσοτάκης είπε ότι στη στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν πριν από δύο μήνες, το Παρίσι είχε δεσμευτεί για αυτό.
Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Μητσοτάκης είπε ότι η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, που υπέγραψε η Γαλλία με την Ελλάδα, θα ενισχύσει τη χώρα του στη Μεσόγειο και αυτό είναι το πρώτο τολμηρό βήμα στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Στόχος η Τουρκία
Υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα όσον αφορά τα εθνικά συμφέροντα, ο Μητσοτάκης είπε: "Όλοι γνωρίζουμε ποιος απειλεί ποιον με" casus belli "(αιτία πολέμου) στην Ανατολική Μεσόγειο". Έδειξε την Τουρκία χρησιμοποιώντας την έκφραση.
Η Τουρκία είχε δηλώσει ότι εάν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια, ότι αυτό θα αποτελούσε αιτία πολέμου.
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα αγοράσει 3 φρεγάτες κλάσης Balherra από τη Γαλλία και ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα γίνουν ισχυρότερες με αυτές.
Ο Μητσοτάκης, εκτιμώντας την αναμενόμενη υποστήριξη της Γαλλίας προς την Αθήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε: «Σε περίπτωση επίθεσης, η μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης και η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία), η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , θα είναι δίπλα στη χώρα μας ». είπε.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
1. Πρώτον ότι οι Τούρκοι νιώθουν ότι η Στρατηγική Συμφωνία Στρατιωτικής Αμυντικής Συνεργασίας τους στοχοποιεί
Τώρα για ποιό λόγο στοχοποιείται η Τουρκία, από μια συμφωνία αμυντική, όπου μια χώρα όπως η Γαλλία θα συνδράμει στρατιωτικά μια άλλη , την Ελλάδα, αν αυτή δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, αυτό μένει να μας το πούν οι ίδιοι οι Τούρκοι.
Εκτός φυσικά και αν η Τουρκία έχει ως στόχο να επιτεθεί στην Ελλάδα, οπότε και πάλι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας δρα αποτρεπτικά και όχι επιθετικά σε βάρος της Τουρκίας.
2.Δεύτερον ότι φοβούνται τυχόν επέκταση των ΧΥ μας στα 12νμ βάσει του Δικαίου της θάλασσας και επικαλούνται το casus Belli
Αλήθεια ποιό άλλο κράτος εκτός από την Τουρκία απειλεί ένα όμορο κράτος αν αυτό ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα κυριαρχίας του σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας; Κανένα παγκοσμίως.
Η Τουρκία ξέρει ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα ΧΥ της σε 12 νμ, τότε όλες οι παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο πάνε περίπατο.
Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσθεσαν οι Τούρκοι στην επιχειρηματολογία τους την παντελώς ανυπόστατη "Γαλάζια Πατρίδα", αναβαθμίζοντας τις "θαλάσσιες διεκδικήσεις τους" σε βάρος της Ελλάδας, υιοθετώντας το δόγμα "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση", αφού αναφορικά με το καθεστώς των 12νμ η Τουρκία βρίσκεται από νομικής πλευράς σε άμυνα
Σκεπτόμενοι οι Τούρκοι ότι το casus beli τους σε βάρος της Ελλάδας μπορεί κάτω από Διεθνείς πιέσεις να εκπέσει, έβαλαν στη φρασεολογία των θαλάσσιων διεκδικήσεων τους, κάτι μεγαλύτερο χωροταξικά, την "Γαλάζια Πατρίδα".
3.Τρίτον ότι η Ελληνογαλλική συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.
Η Τουρκία επιθυμεί το ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκει , να είναι ο μοναδικός πυλώνας στρατιωτικής ασφάλειας της Δύσης, αφού αυτό τις δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις της Συμμαχίας, όπως για παράδειγμα να θέτει veto, αναφορικά με την αποδοχή της Κύπρου στη Συμμαχία ως πλήρες μέλος.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Ελλάδα
#Γαλλία
#Τουρκία