Θυμίζουμε ότι η συνεργασία στον αμυντικό τομέα έχει εδώ και καιρό μετατρέψει την Μαδρίτη σε διπλωματικό σύμμαχο της Άγκυρας, ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απολύτως αποκαλυπτική η στάση της ισπανικής πλευράς, όπως και του Ισπανού ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στις συνόδους που συζητήθηκε η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε άμεση. Εκδόθηκε ανακοίνωση, κλήθηκε ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνικη επικοινωνία με τον Ισπανό ομόλογό του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις για την στρατιωτική συμφωνία και τις πωλήσεις όπλων της Ισπανίας στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας αφ’ ενός την επιθετική στάση της Άγκυρας προς την Ελλάδα, αφ’ ετέρου το γεγονός ότι Ελλάδα και Ισπανία είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως και να έχει, πάντως, η συμφωνία Μαδρίτης-Άγκυρας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα. Όπως προαναφέραμε, η Ισπανία, όπως και η Γερμανία, προστάτευε συστηματικά την Τουρκία από κυρώσεις, προωθώντας τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ακόμα και όταν οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε δύο κράτη-μέλη, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο.
Η Ισπανία αντιτάχθηκε πεισματικά και στην πρόταση της Αθήνας και της Λευκωσίας για επιβολή εμπάργκο όπλων από την Ευρώπη στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είχε πει χαρακτηριστικά λίγους μήνες νωρίτερα: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα πρέπει να ενσωματώνει μια διάσταση αλληλεγγύης με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προφανώς, εφόσον πρόκειται για στρατηγικό εταίρο, για μια υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, χρειάζεται να οικοδομήσουμε θετική ατζέντα».
Ο τρόπος που κινείται η Ισπανία είναι τόσο γνωστός, όσο και ερμηνεύσιμος. Και αυτό επειδή η Ισπανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών. Οι παραγγελίες της Τουρκίας στην ισπανική πολεμική βιομηχανία συναγωνίζονται αυτές της Σαουδικής Αραβίας. Οι δεσμοί τους έχουν διευρυνθεί και στον χρηματοοικονομικό τομέα, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς τουρκικής τράπεζας από τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ισπανίας. Με λίγα λόγια, οι Ισπανοί έχουν αναπτύξει μια στενή σχέση οικονομικής συνεργασίας, η οποία οδηγεί σε πολιτική εξάρτηση της Μαδρίτης από το καθεστώς Ερντογάν.
Επίσης ο Κος Δεσποτόπουλος αναφέρεται στον ρόλο των Αμερικανών στην περιοχή αλλά και το χθεσινό νομοσχέδιο για την Ελληνοαμερικανική συμφωνία που κάνει πρόβλεψη και για μελλοντική αγορά F-35 από την Ελλάδα
▶ Πηγή: Τηλεόραση Blue Sky (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων)
___________________________
➜ Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Twitter στο https://twitter.com/twsMZcYw21xxM2L
➡ Ακολουθήστε μας στα Facebook στο https://www.facebook.com/Μια-σταλιά-ιστορία-και-επικαιρότητα-348869346202180
___________________________
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο παρακάτω link
🎬 Subscribe : https://tinyurl.com/r9r92ktn