https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7050252_ypertato-tehnasma-i-toyrkia-sfyrilatei-neo-geopolitiko-axona
————
Σε χθεσινό άρθρο θέσαμε τον προβληματισμό αν όντως βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από το ΝΑΤΟ και επισήμως η Τουρκία δια στόματος Καλίν;
Η συνεχιζόμενη παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει σημαντικός στόχος τόσο για τις Βρυξέλλες όσο και για την Ουάσιγκτον, παρά την ολοένα και πιο ανταγωνιστική στάση της Άγκυρας, απέναντι στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και τον αποσταθεροποιητικό στρατιωτικό της τυχοδιωκτισμό στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η Άγκυρα παρουσιάζει πιθανώς, πιο σημαντικές στρατηγικές προκλήσεις για τη Μόσχα παρά για τη Δύση. Ενώ η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος σε αντίθεση με την Ελλάδα και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει επίσης μια σκόπιμη και διαφοροποιημένη στρατηγική εμπλοκής με χώρες σε όλη την παράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Ωστόσο, αυτό που αναμφίβολα προκαλεί τους περισσότερους ενδοιασμούς σε έναν οργανισμό, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν βασικό ρόλο είναι η προσέγγιση που αναπτύσσει η Τουρκία με τη Ρωσία .
Ο Ερντογάν έχει κάνει πολλές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία , συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του συστήματος αεράμυνας S-400. Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες την τελευταία δεκαετία να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot και αντ’ αυτού, επέλεξε να αγοράσει τους S-400, που παρέχουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή.
Ο Τούρκος πρόεδρος αγνόησε τις απειλές και την οργή των ΗΠΑ, καθώς συνέχισε να ενισχύει τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία. «Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει ως προς το τι είδους αμυντικά συστήματα αποκτούμε, από ποια χώρα και σε ποιο επίπεδο» , είπε. Ο Ερντογάν τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνησή του είναι η «μόνη» που μπορεί να παρέμβει στη «λήψη τέτοιων αποφάσεων».
Τα τελευταία χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τον Ερντογάν. Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της διαφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού είναι η Λιβύη. Το καλοκαίρι του περασμένου έτους, η Γαλλία κατηγόρησε ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο ότι παρενόχλησε ένα από τα σκάφη του στα ανοιχτά της Λιβυκής ακτής, αν και η Άγκυρα αρνήθηκε αυτή την κατηγορία . Για το Λιβυκό ζήτημα, ο Μακρόν χαρακτήρισε την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη «εγκληματική».
Είναι προφανές ότι η Τουρκία σφυρηλατεί έναν νέο γεωπολιτικό άξονα που μπορεί να τη δει να αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ.
Αλλά, σημαντικό είναι ότι αυτός ο άξονας θα λειτουργήσει και ως αντίβαρο στη Ρωσία σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες που σκέφτονται πώς να διαχειριστούν την Άγκυρα θα πρέπει να το προσέξουν.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
—————-
#ΤΟΥΡΚΙΑ
#ΝΑΤΟ
#ΡΩΣΙΑ