https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/7049832_gia-mesolabitis-paei-ston-poytin-o-mitsotakis-o-panagiotopoylos
——–
Ενόψει επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα, ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσίασε τις δηλώσεις του κ.Παναγιωτόποπυλου σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ.
“Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για έναν μακροπρόθεσμο αγώνα με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο, επομένως πρέπει να διεξαχθεί διάλογος για να αποφευχθεί μια ακούσια κλιμάκωση”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κατά την κύρια σύνοδο της 15ης Ετήσιας Άμυνας της Βαλτικής Διάσκεψης με θέμα ”Η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ”.
Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι “το ΝΑΤΟ πρέπει να προωθήσει «τις κοινές αξίες που στηρίζουν τη διατλαντική κοινότητα. Στην Ανατολή, οι ενέργειες της Ρωσίας φαίνεται να απαξιώνουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που υπερασπίζεται ανοιχτά το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία φαίνεται να αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να νικήσει και, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική στρατιωτική επέκτασή της, σε συνδυασμό με μια αδύναμη οικονομία, είναι πιθανό να υπονομεύσει τη θέση της…
Ωστόσο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, η Μόσχα θα παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης ικανός να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», είπε ο Έλληνας υπουργός.
Ουσιαστικά ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οποιοδήποτε πολεμικό σενάριο (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ-Ρωσίας) είναι τρομερά επικίνδυνο όχι μόνο για την ΕΕ και τα Βαλκάνια αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, "αφενός, η συμμαχία πρέπει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους για να δώσει μια «αξιόπιστη, ισορροπημένη, αναλογική» απάντηση στη «ρωσική επιθετικότητα», επομένως το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις θέσεις του.
«Από την άλλη πλευρά, η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνημένης θέσης του ΝΑΤΟ για την άμυνα και τον περιορισμό των προσπαθειών της Ρωσίας … πρέπει να συμπληρωθεί με ουσιαστικό διάλογο με τη Μόσχα για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, λάθος υπολογισμοί και ακούσια κλιμάκωση.
Για αυτό απαιτείται αύξηση της προβλεψιμότητας και μείωση της πίεσης, για να αποτρέψουμε περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις.
«Πρέπει να είμαστε σε επαφή με τη Μόσχα, αλλά και να υποδείξουμε ξεκάθαρα στην ρωσική πλευρά τις κόκκινες γραμμές μας, ποιες είναι τελικά οι υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι μια συμφωνία ελέγχου των όπλων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης.
"Γενικά, κανένα σενάριο με τη Ρωσία δεν είναι αδύνατο ή αναπόφευκτο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποστολή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ακολουθήσει τη γνωστής παροιμία" ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο", είπε ο Έλληνας υπουργός.
Οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση επιδεινώθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης στο Ντονιέντσκ, λόγω εχθροπραξιών ουκρανικών δυνάμεων κατά των Ρωσόφωνων, καθώς σε ότι αφορά την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.
Ρώσος ειδικός κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να αυξήσει τις στρατιωτικές εντάσεις.
“Πρόσφατα, στη Δύση, έχουν γίνει συχνές δηλώσεις για τη «ρωσική απειλή». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απαντήσει σε αυτό ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν και οι δηλώσεις για «ρωσική επιθετικότητα» χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να τοποθετηθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα”, ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική απειλή είναι «μια εφεύρεση όσων θέλουν να επωφεληθούν από τον ρόλο τους ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της Ρωσίας, για να λάβουν κάποια μπόνους και προτιμήσεις για αυτό».
Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να ζητά αυτοσυγκράτηση παρ’ όλη την μικρή δύναμη της εντός συμμαχίας, αφού οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα προκαλούσε εκατόμβες θυμάτων και πισωγύρισμα δεκάδων ετών.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΡΩΣΙΑ
#ΝΑΤΟ
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]