https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7048397_rosia-toyrkia-metaferoyn-ton-antagonismo-toys-apo-ti-m-anatoli
———-
Ηπεριοχή της Υπερκαυκασίας παραδοσιακά ανήκε στη σφαίρα επιρροής της τέως Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία της Ρωσίας.
Αυτό φαίνεται να ανατρέπεται μετά την διείσδυση που επιχείρησε η Τουρκία μέσω της διαμάχης Αζέρων και Αρμενίων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ενεργή συμμετοχή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, στην πολεμική του αναμέτρηση με την Αρμενία πριν ένα χρόνο.
Όταν η Τουρκία πρότεινε για πρώτη φορά τη μορφή "συνεργασίας 3+3" που αφορά τα τρία κράτη του Νοτίου Καυκάσου, Αρμενία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν συν τη Ρωσία, τη Τουρκία και το Ιράν τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγοι αντιλήφθηκαν τη σημασία της τουρκικής "πρότασης".
Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, ελπίζουν τώρα να επεκτείνουν την αιματηρή, αλλά συνεργατική εξωτερική τους σχέση από τη Μέση Ανατολή στον Καύκασο, μια εξέλιξη που πιθανότατα θα είχε τρομερές συνέπειες για την ίδια την περιοχή.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar τα οποία λειτουργούσαν Τούρκοι στρατιώτες και η υποστήριξη επιχειρησιακού σχεδιασμού από την Άγκυρα προς τους Αζέρους έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη της νίκης για το Αζερμπαϊτζάν.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, λοιπόν, ότι το Κρεμλίνο έχει φαινομενικά προσχωρήσει στη βούληση της Άγκυρας υποστηρίζοντας ένα νέο πλαίσιο που θα έδινε στην Τουρκία μια θέση στο τραπέζι. Με την εξέταση των εναλλακτικών, ωστόσο, τα κίνητρα της Μόσχας γίνονται πιο ξεκάθαρα.
Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, παραμένει ένας εταίρος με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί το Κρεμλίνο, με το οποίο αναδύονται συχνές πολιτικές και ακόμη και στρατιωτικές συγκρούσεις, αλλά με το οποίο μπορούν να επιτευχθούν συνεννοήσεις λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκία θα είναι ο ξεκάθαρος νικητής, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση οι κύριοι διεθνείς χαμένοι, οποιασδήποτε υιοθέτησης του σχήματος 3+3.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που ήδη αγωνίζονται να ανακτήσουν την επιρροή τους στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο του περασμένου έτους, θα βρεθούν σε μεγάλο βαθμό εκτός παιγνιδιού με την Ομάδα Μινσκ και τους σχετικούς μηχανισμούς να αντιμετωπίζουν τη νέα πραγματικότητα.
Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό η Τουρκία θα καταστεί χώρα κλειδί, στην υλοποίηση μιας όδευσης του "δρόμου του μεταξιού", που μέσω αυτής τα κινεζικά προϊόντα θα προωθούνται στην ΕΕ.
Η Ρωσία και η Τουρκία ασκούν την επιρροή τους στο τοπικό περιβάλλον μέσω καταστροφικών στρατιωτικών εκστρατειών που περιλαμβάνουν αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές, ενισχύοντας αδίστακτους τοπικούς υποτελείς , και δημιουργώντας μια σπείρα ανταγωνισμού μέσω βίαιης καταστροφής.