https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7052239_limnos-sos-sto-stohastro-tis-toyrkias-meta-tin
————–
Νέος καημός για την Τουρκία μετά την στοχοποίηση της Αλεξανδρούπολης, το νησί της Λήμνου, το οποίο όπως όλοι γνωρίζουν ελέγχει τα Δαρδανέλια και την δίοδο και έξοδο όλων των πλοίων από και προς τα Στενά του Βοσπόρου.
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε νέα NAVTEX πάνω στην ελληνική πρόσφατα, με την οποία αναφέρει ψευδώς βέβαια, ότι έχει παραβιαστεί το μη στρατιωτικό καθεστώς της νήσου Λήμνου στο Αιγαίο Πέλαγος.
“Το νησί της Λήμνου εξοπλίστηκε και στρατιωτικοποιήθηκε από την Ελλάδα, παρά την συνθήκη της Λωζάννης”, αναφέρουν οι Τούρκοι δείχνοντας και φωτογραφίες ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς και τους στρατιωτικού αεροδρομίου.
Επίσης η στρατηγική των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά καθημερινά, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό το σχέδιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά, και δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Το ντέρτι τώρα της Άγκυρας με το νησί της Λήμνου, αφορά την πιθανότητα χρήσης των ελληνικών στρατιωτικών από αμερικανικές δυνάμεις, την περίοδο που για πρώτη φορά έχουμε ένα μαζικό κύμα διαδηλώσεων κατά του Τούρκου προέδρου, αλλά και της επικίνδυνης καταστάσεως με την Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο.
«Οι ΗΠΑ που δημιουργούν στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ από την Τουρκία, ενώ θέλουν και τα νησιά που κυκλώνουν τα Στενά των Δαρδανελίων.
Τα νησιά που θέλει να εγκαταστήσει βάσεις το Πεντάγωνο είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος.Ειδικά η Λήμνος θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της αμερικανικής αεροπορίας», είχε αναφέρει προ καιρού η τουρκική κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας πως τα νησιά διέπονται από «Μη Στρατιωτικό καθεστώς» και πως η κίνηση αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία της Λωζάννης.
Οι Τούρκοι βλέπουν ότι οι ΗΠΑ, αλλάζουν ραγδαία την φιλοσοφία τους στο Αιγαίο, λόγω φυσικά της Ρωσίας, ενώ διαβλέπουν και αντι-τουρκικές κινήσεις στην ίδια περιοχή, ενώ φοβούνται την ακύρωση της “Γαλάζιας Πατρίδας”, και την απειλή από την παρουσία αμερικανικών μαχητικών F-15, για παράδειγμα, στο αεροδρόμιο της Λήμνου λόγω μιας ελληνο-αμερικανικής ασκήσεως.
Είναι γνωστή η τρομερή στρατηγική σημασία του νησιού στην Άγκυρα, για αυτό και οι Τούρκοι είχαν κάνει τα πάντα για να εξαιρείται η Λήμνος από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ σε κάθε ευκαιρία ζητούσαν την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων.
Σε περίπτωση σεναρίου ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, δύο θα ήταν, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς αναλυτές, οι πρωταρχικοί στόχοι των Τούρκων, η Λήμνος και η Σκύρος για ευνόητους λόγους.
Το νησί της Λήμνο αποτελεί ένα πανέτοιμο “σπαθί” στο στόμιο των Δαρδανελίων, εξασφαλίζοντας όχι μόνο το μπλοκάρισμα του τουρκικού στόλου, όπως το 1912-13, όπου το νησί ήταν το κύριο ορμητήριο του ελληνικού στόλου, αλλά και την δυνατότητα στρατιωτικής βάσης, για πλήγματα εντός της ευαίσθητης περιοχής της Α.Θράκης και ειδικά της Κωνσταντινούπολης για τις ελληνικές δυνάμεις.
Μάλιστα πολλοί Τούρκοι ιστορικοί κατηγόρησαν ακόμη και τον Κεμάλ για την μη κατάκτηση του νησιού το 1922, η την συμπερίληψη του στην Τουρκία το 1923 κατά την διαδικασία της συμφωνίας της Λωζάννης.
Υπενθυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ:
Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.
Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του.
Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7052239_limnos-sos-sto-stohastro-tis-toyrkias-meta-tin
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–