Ο Στρατηγός αναφέρεται σε αρθρογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι Ουκρανικές δυνάμεις επέλεξαν την περιοχή της Ζαπορίζια, τόσο λόγω του εδάφους, της στρατηγικής σημασίας αλλά και των φτωχών αποτελεσμάτων των εκεί δυνάμεων ως κύριο στόχο επίθεσης αλλά το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον άσχημο για τον Ουκρανικό στρατό. Πανωλεθρία χαρακτηρίζει ο στρατηγός το αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι ο νέος στρατιωτικός διοικητής της κατεχόμενης περιοχής από την Ρωσία έστρεψε το βλέμμα στο παρελθόν.
Η Επιχείρηση «Ξύπνημα της Άνοιξης» αποτέλεσε την τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία την άνοιξη του 1945, είναι γνωστή στην γερμανική στρατιωτική ιστοριογραφία ως Επιχείρηση προσβολής της Λίμνης Μπάλατον. Μιας επιχείρησης που αντιμετωπίστηκε τότε από τους Σοβιετικούς με μία άμυνα τριών γραμμών σε κύκλο (ακολουθεί σχεδιάγραμμα)
Στις 16 Μαρτίου 1945, και ενώ η γερμανική επίθεση έπνεε τα λοίσθια, οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν με τη σαρωτική ισχύ 42 περίπου μεραρχιών και 8 ταχυκίνητων σωμάτων εναντίον των ισχνών γερμανικών δυνάμεων. Την επίθεση υποστήριζαν η 17η και η 5η Αεροπορική Στρατιά των Σοβιετικών (…)
Οι μονάδες των SS άρχισαν να υποχωρούν προς το βόρειο Μπούργκενλαντ και τη Βιέννη, καταδιωκόμενες από 3 σοβιετικές στρατιές
Δεν πρέπει να παραλείπουμε τις μεγάλες απώλειες του Σοβιετικού στρατού. Στην τελευταία αμυντική του επιχείρηση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κόκκινος Στρατός πλήρωσε αρκετά υψηλό τίμημα, χάνοντας 32.899 άνδρες, από τους οποίους οι 8.942 ήταν νεκροί και 24.407 τραυματίες, όπως και 152 τεθωρακισμένα και 415 αντιαρματικά πυροβόλα.
Οι απώλειες της Βέρμαχτ και των SS υπολογίζονται περίπου σε 12.358 νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους και 31 τεθωρακισμένα
Η Σοβιετική άμυνα στην επιχείρηση «Ξύπνημα της Άνοιξης» είναι από τις επιχειρήσεις που ακόμα και σήμερα προκαλούν το ενδιαφέρον. Υπάρχουν αναρτήσεις στο youtube και σε ανεξάρτητα site που αναλύουν στρατιωτικά το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη προσέγγιση.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Κύριος Μπαλτζώης επισημαίνει τους κινδύνους για την Ουκρανική πλευρά αν η αντεπίθεση δεν επιτύχει τους στόχους της. Μια επιχείρηση με 11-12 ταξιαρχίες και περίπου 40 χιλιάδες στρατιώτες. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν η επιχείρηση δεν πετύχει, θα αναγκαστεί η Ουκρανία να συρθεί σε μια διαπραγμάτευση με άσχημους όρους και θα δεχθεί η Ρωσία να μπει σε διαπραγμάτευση ή θα πιέσει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.
Για πρώτη φορά προχθές, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μίλησε για το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας ζώνης ασφαλείας μέσα στο Ουκρανικό έδαφος με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις μέσα σε ρωσικό έδαφος. Παράλληλα νέα βοήθεια 300 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων ενέκρινε η Ουάσιγκτον για την Ουκρανία. Κυρίως για να βελτιώσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.
"Όσο περισσότερο οι Ουκρανοί κερδίζουν έδαφος τόσο περισσότερο είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν να κατανοήσει ότι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει τη συμφωνία του σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη", δήλωσε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο CNN
▶ Πηγή: Παραπολιτικά FM (Εκπομπή Ο Εξαρχείων)
https://www.parapolitika.gr
με πληροφορίες από
https://www.bbc.co.uk
https://www.skaitv.gr
___________________________
➜ Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Twitter στο https://twitter.com/twsMZcYw21xxM2L
➡ Ακολουθήστε μας στα Facebook στο https://www.facebook.com/Μια-σταλιά-ιστορία-και-επικαιρότητα-348869346202180
___________________________
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο παρακάτω link
🎬 Subscribe : https://tinyurl.com/r9r92ktn