Προς το παρόν, αν και στη θεωρία οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του νέου έτους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία ακόμη δεν έχουν φροντίσει να εκδώσουν τις σχετικές οδηγίες τόσο για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται, όσο και για τις κυρώσεις.
Πάντως η συγκυρία για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αιρεσιµότητας μόνο ευνοϊκή δεν είναι για την ελληνική γεωργία, ενώ, εκτιμάται πως θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων.
Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV
======================
Κεφάλαια:
0:00 – Εισαγωγή
0:03 – Η επιθεώρηση εργασίας στο χωράφι!
—————–
Από 1η Ιανουαρίου 2025 η επιθεώρηση εργασίας θα έρχεται στο χωράφι και θα κόβει απ’ το τσεκ με τους νέους κανόνες
Με περικοπή όλων των επιδοτήσεων έως και τον πλήρη αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, θα έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες από 1η Ιανουαρίου 2025, για τυχόν εργασιακές παραβάσεις που θα βρίσκουν οι έλεγχοι από αρμόδιες αρχές στις εκμεταλλεύσεις τους.
Θα έρχεται στο χωράφι η επιθεώρηση εργασίας και θα κόβει απ’ το τσεκ με τους νέους κανόνες που μπαίνουν από 2025
Στις παραβάσεις θα περιλαμβάνονταί ανασφάλιστοι αγρεργάτες, µη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, απουσία ασφαλών δοµών σε περίπτωση φιλοξενίας τους κ.ο.κ. Πρόκειται για τη λεγομένη «κοινωνική αιρεσιµότητα» που προβλέπει η ΚΑΠ την οποία και η χώρα µας είναι υποχρεωµένη να εφαρμόσει από 1η Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα µε την ΥΑ (ΦΕΚ 3072/Β’/2023) που περιλαµβάνει τους οριζόντιες κανόνες αγροτικών επιδοτήσεων, όπως αναφέρει το agronews.gr
Προς το παρόν, αν και στη θεωρία οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του νέου έτους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρµόδια υπουργεία ακόµη δεν έχουν φροντίσει να εκδώσουν τις σχετικές οδηγίες τόσο για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται, όσο και για τις κυρώσεις.
Πανευρωπαϊκά έξι κράτη-µέλη ήδη τηρούν τους κανόνες αιρεσιµότητας σύµφωνα µε την Κοµισιόν, µε τα υπόλοιπα, συµπεριλαµβανοµένης και της Ελλάδας, να πρέπει να τους θέσουν σε εφαρµογή το 2025.
Πάντως η συγκυρία για την εφαρµογή των κανόνων κοινωνικής αιρεσιµότητας µόνο ευνοϊκή δεν είναι για την ελληνική γεωργία, ενώ, εκτιµάται πως θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. Για παράταση της έναρξης εφαρµογής των κανονισµών η Ελλάδα δεν µπορεί να αποφασίσει µόνη της, αλλά πρέπει να δοθεί το δικαίωµα από την Κοµισιόν. ∆εν είναι απίθανο πάντως στα επόµενα συµβούλια υπουργών Γεωργίας να τεθεί τέτοιο ζήτηµα και από άλλες χώρες που δυσκολεύονται στο να εφαρµόσουν τους κανονισµούς.
Αναλυτικότερα το ΦΕΚ για την κοινωνική αιρεσιµότητα αναφέρει:
Άρθρο 9
Κοινωνική Αιρεσιµότητα
Περαιτέρω για την χορήγηση της βασικής εισοδηµατικής ενίσχυσης, απαιτείται και η συµµόρφωση µε την κοινωνική αιρεσιµότητα.
Ενεργοί Γεωργοί που δεν συµµορφώνονται µε τις δεσµεύσεις της κοινωνικής αιρεσιµότητας, υπόκεινται σε διοικητική κύρωση.
Η κοινωνική αιρεσιµότητα επιβάλλει δεσµεύσεις στους τοµείς της απασχόλησης και της υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Οι ΕΓ συµµορφώνονται το αργότερο έως 1/1/2025.
Οι δικαιούχοι θα ενηµερώνονται για την απαίτηση τήρησης του συστήµατος της αιρεσιµότητας και τις διοικητικές κυρώσεις µη τήρησής τους κατά την υποβολή της ΕΑΕ κάθε έτους.
επτοµερής ρύθµιση της εφαρµογής του συστήµατος της κοινωνικής αιρεσιµότητας καθώς και οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις περιλαµβάνονται σε αυτοτελή για το σκοπό αυτό κοινή υπουργική απόφαση, σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία.
Διαβάστε το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/koinonia/7276008_telos-oi-epidotiseis-gia-toys-agrotes-i-epitheorisi-ergasias-poy-tha-erhetai-sto
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Αγρότες
#Επιδότηση
#Εργάτες
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]