Η Μόσχα πρόσφερε στο Σουδάν σύγχρονα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας δωρεάν, αλλά η σουδανική κυβέρνηση αρνήθηκε τη συμφωνία, επικαλούμενη πιθανές κυρώσεις από την Δύση.
Το Ιράν, με τη σειρά του, θα είναι σε θέση να ενισχύσει την επιρροή του και να δημιουργήσει πρόσθετες συνθήκες για να αντιμετωπίσει την πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV
======================
Κεφάλαια:
0:00 – Εισαγωγή
0:03 – Η Ρωσία ζητά ναυτική βάση στο Σουδάν
—————–
Μετά την κατάσταση στην Συρία η Μόσχα ετοιμάζει χουνέρι στην Δύση με βάσεις σε δύο πιο καίρια σημεία μεταξύ Μεσογείου και Ινδικού Ωκεανού προκαλώντας συναγερμό σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με το Military Observer, η Ρωσία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το Σουδάν για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στο Πορτ Σουδάν, με την Δύση να παρακολουθεί αμήχανη μετά την μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων και συστημάτων αεράμυνας σε αεροπορική βάση στην Λιβύη.
Η Μόσχα πρόσφερε στο Σουδάν σύγχρονα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας δωρεάν, αλλά η σουδανική κυβέρνηση αρνήθηκε τη συμφωνία, επικαλούμενη πιθανές κυρώσεις από την Δύση.
Η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τις παγκόσμιες δυνάμεις
Η πιθανή δημιουργία βάσης θα παρείχε στη Ρωσία πρόσβαση σε βασικούς θαλάσσιους δρόμους που συνδέουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η ρωσική πρόταση για δωρεάν παράδοση S-400, ήταν μια προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι ανησυχίες του Χαρτούμ για κυρώσεις οδήγησαν στο πάγωμα της συμφωνίας.
Με φόντο αυτά τα γεγονότα, το Ιράν διεξάγει παρόμοιες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της ναυτικής του υποδομής στο Σουδάν.
Η Τεχεράνη ενδιαφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή και να ενισχύσει τον έλεγχο σε σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους.
Η ιρανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Σουδάν, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε λιμενικές εγκαταστάσεις.
Στο παρελθόν, το Σουδάν έχει εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία στον τομέα της ασφάλειας και των στρατιωτικών υποδομών.
Το 2020, οι διαπραγματεύσεις ήταν ήδη σε εξέλιξη για τη δημιουργία μιας ρωσικής ναυτικής βάσης, αλλά η διαδικασία αντιμετώπισε πολιτικά εμπόδια.
Μετά την αλλαγή εξουσίας στο Σουδάν το 2021, η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη λόγω της αυξημένης πίεσης από τις δυτικές χώρες, που επιδιώκουν να αποτρέψουν την επέκταση της ρωσικής και ιρανικής επιρροής στην περιοχή.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η παρουσία οποιασδήποτε από αυτές τις δυνάμεις στο Πορτ Σουδάν θα αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Για τη Ρωσία, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτικής υποδομής, επιτρέποντάς της να ενισχύσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Το Ιράν, με τη σειρά του, θα είναι σε θέση να ενισχύσει την επιρροή του και να δημιουργήσει πρόσθετες συνθήκες για να αντιμετωπίσει την πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Εν τω μεταξύ, το Σουδάν, αντιμετωπίζοντας οικονομική κρίση και διεθνή απομόνωση, αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές.
Αφενός, η συνεργασία με τη Μόσχα ή την Τεχεράνη μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, αφετέρου εγκυμονεί τον κίνδυνο αυξημένων κυρώσεων και επιδείνωσης των σχέσεων με τις δυτικές χώρες.
Η Ρωσία και το Σουδάν, είχαν καταλήξει προηγουμένως σε συμφωνία για τη δημιουργία κέντρου υλικοτεχνικής υποστήριξης για το ρωσικό ναυτικό στο Πορτ Σουδάν, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η βάση θα μπορεί να φιλοξενεί έως και τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία κάθε φορά, συμπεριλαμβανομένων πλοίων με πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με 300 στρατιωτικούς.
Η συμφωνία συνήφθη για 25 χρόνια με δυνατότητα παράτασης.
Οι σουδανικές αρχές ολοκλήρωσαν την αναθεώρηση της συμφωνίας τον Φεβρουάριο του 2023 και το προσχέδιο αναμένεται να επικυρωθεί από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τις πολιτικές ομάδες.
Διαβάστε το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7281916_i-rosia-diapragmateyetai-me-soydan-gia-ti-dimioyrgia-naytikis-basis-apo-libyi
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Σουδάν
#Βάση
#Ρωσία
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]