*Η συμφωνία Sykes-Picot ήταν μια μυστική συμφωνία μεταξύ της βρετανικής και της γαλλικής κυβέρνησης το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τη διαίρεση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σφαίρες επιρροής. Η συμφωνία πήρε το όνομά της από τους υπογράφοντες, τον Mark Sykes, Βρετανό διπλωμάτη, και τον François Georges-Picot, έναν Γάλλο διπλωμάτη.
Ο ρόλος της Μουσουλμανικής αδελφότητας και τα παιχνίδια των Αγγλοσαξώνων με το Σουνιτικό Μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής μπαίνουν επίσης στο μικροσκόπιο του Κυρίου Φίλη. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά στην Δύση παρά τις ενστάσεις για την δράση της θεωρείτε μία πολιτική οργάνωση με ορισμένες ακραίες θέσεις.
Ποια είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας για την Συρία. Με δεδομένη την Ισλαμική φύση του νέου καθεστώτος στην Συρία, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η μοναδική λύση είναι η κατάτμηση της Συρίας. Γενικά πάντως στον Δυτικό τύπο κυριαρχούν σενάρια όπως
1) Παρατεταμένη σύγκρουση και de facto διαχωρισμός της Συρίας
Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τον συριακό λαό – η συνεχιζόμενη βία και η Συρία που παραμένει διχασμένη σε εθνοτικές και θρησκευτικές γραμμές. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποδηλώνουν ότι η Συρία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, ακολουθώντας την πορεία της Λιβύης, του Σουδάν κλπ
2) Ένα ισχυρό, συγκεντρωτικό κράτος.
Αυτό το μοντέλο θα βασιζόταν σε μια κεντρική κυβέρνηση που θα κυριαρχείται από σουνιτικές ισλαμιστικές ομάδες, όπως το HTS. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυταρχική διακυβέρνηση, στην περιθωριοποίηση των μειονοτήτων και σε αυξημένο ρόλο του ισλαμικού νόμου στη διακυβέρνηση.
Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά αυτό το σενάριο,
3) Ένα ομοσπονδιακό κοσμικό κράτος
Αυτό το σενάριο οραματίζεται μια ομοσπονδιακή δομή για τη Συρία, που θα εξυπηρετεί την πολυεθνική και πολυθρησκευτική της σύνθεση. Ένα ομοσπονδιακό σύστημα θα επέτρεπε σε όλες τις ομάδες να εκπροσωπούνται τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Οι Κούρδοι, που ήδη απολαμβάνουν de facto αυτονομία, μαζί με πολλές άλλες μειονότητες, υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση.
4) Το βελούδινο διαζύγιο
Η αλλαγή συνόρων είναι ταμπού για τον Δυτικό κόσμο και υπάρχει προβληματισμός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κανείς δυτικός διπλωμάτης δεν αναφέρεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανόν όμως αποτελεί μονόδρομο
▶ Πηγή: Parapolitika FM
https://www.parapolitikaradio.gr/
___________________________
➜ Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Twitter στο https://twitter.com/twsMZcYw21xxM2L
➡ Ακολουθήστε μας στα Facebook στο https://www.facebook.com/Μια-σταλιά-ιστορία-και-επικαιρότητα-348869346202180
___________________________
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο παρακάτω link
🎬 Subscribe : https://tinyurl.com/r9r92ktn