https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7043769_oi-ipa-ehoyn-idi-hasei-ton-polemo-ton-drones-i-kina-pleon-o-koryfaios-exagogeas
———-
Σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης Ειρήνη (SIPRI) βελτιώσεις στην κινεζική στρατιωτική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, επέτρεψαν στη χώρα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UAV).
Η έρευνα του δείχνει ότι την περίοδο 2014 — 2018, η Κίνα εξήγαγε περίπου 153 UAV σε 13 χώρες, γεγονός που την καθιστά ως το πρωταρχικό εξαγωγέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οι χώρες που στρέφονται στην Κίνα για τα drones της βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι από το 2014 έως το 2018 η Κίνα κατόρθωσε να επεκτείνει την πελατειακή της βάση, για τα μεγαλύτερης σημασίας- αξίας όπλα της σε 53 χώρες, συγκεντρώνοντας 12 νέους πελάτες σε σύγκριση με τις 41 χώρες που πουλούσε στο παρελθόν από το 2009 μέχρι το 2013.
Σημειώθηκε επίσης ότι οι εξαγωγές όπλων της Κίνας είναι περιορισμένες, λόγω του γεγονότος, ότι «πολλές χώρες δεν θα προμηθευθούν κινεζικά όπλα για πολιτικούς λόγους». Η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, απαριθμούνται ως χώρες που δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν κινεζικά όπλα.
Σε μια εμφάνισή του στο Fox News, ο Ratcliffe παρότρυν ότι οι κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν την τεχνολογία, μεταδίδουν πιθανώς, πληροφορίες για τις υποδομές κρίσιμης σημασίας των ΗΠΑ στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
«Όπως τόσα πολλά που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν για την εθνική ασφάλεια τον τελευταίο καιρό, αυτό δεν έχει πολύ νόημα», προειδοποίησε ο Ράτκλιφ.
Και πρόσθεσε: «Είναι επιβλαβές για την εθνική μας ασφάλεια. Και επίσης, η κινεζική τεχνολογία drone δεν είναι τόσο καλή όσο η αμερικανική τεχνολογία drone».
Η προειδοποίηση του Ράτκλιφ, έρχεται ένα μήνα αφότου ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, φέρεται να συμμετείχε σε μια «άκρως απόρρητη» αποστολή για να υπονομεύσει την ικανότητα του προέδρου Τραμπ, να διατάξει στρατιωτικές επιθέσεις, σύμφωνα με νέο βιβλίο από τον Bob Woodword και τον Robert Costa της Washington Post.
Ο Μπάιντεν, φημολογείται εδώ και καιρό ότι βρίσκεται υπό την πίεση της κινεζικής κυβέρνησης, και το χάλι του Αφγανιστάν έκανε ακόμη πιο ισχυρή τη θεωρία.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#KINA
#ΗΠΑ
#DRONES
————–
-Videos animations, maps, used:
1)CNBC(https://www.youtube.com/watch?v=OcJIngr3sf4&t=1s)
2)New China TV(https://www.youtube.com/watch?v=WKYKboHG9Qc)
3)South China Morning Post(https://www.youtube.com/watch?v=w7WPmnOdTO0)